Cineastul ceh Jiří Menzel, premiat cu Oscar, a murit la vârsta de 82 de ani

Ultima actualizare: 07-09-2020 08:53
Jiří Menzel

Regizorul şi scenaristul ceh Jiří Menzel, cunoscut pentru filme precum „Closely Watched Trains”, premiat cu Oscar în 1969, a murit la vârsta de 82 de ani în urma unei îndelungate suferinţe, informează Variety, citat de News.ro. 

 

Decesul cineastului a fost confirmat duminică, online, de soţia lui.

Menzel a fost una dintre principalele figuri ale Noului Val al cinematografiei ceheşti, alături de Miloš Forman şi Vera Chytilova.

Lungmetrajul lui „Closely Watched Trains” (1966) a fost premiat cu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, iar un altul semnat de el, „My Sweet Little Village”, a fost nominalizat la aceeaşi categorie în 1986.

Menzel a fost recunoscut pentru stilul emblematic de a aborda viaţa şi personajele în filmele sale.

Colaborator al romancierului ceh Bohumil Hrabal, care a scris cartea pe care este bazat „Closely Watched Trains”, Menzel a ecranizat şi „Cutting it Short” şi „Larks on a String”. Acesta din urmă, lansat în 1969, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi interzis până după Revoluţia de Catifea din 1989.

Jiří Menzel, recompensat cu premii pentru întreaga carieră, a primit inclusiv Ordinul Artelor şi Literelor din partea statului francez.

Pe lângă activitatea din spatele camerei de filmat, el a jucat aproximativ 80 de roluri în producţii de televiziune şi cinematografice.
În 2017, a fost operat pe creier şi a fost diagnosticat cu meningită. Soţia sa, cu care a avut două fiice, l-a îngrijit în ultimii ani. Jiří Menzel a murit pe 5 septembrie.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO