Regele Frederik al X-lea. Cine este fostul „prinț al petrecerilor”, actualul monarh al Danemarcei | FOTO
Prinţul Coroanei Frederik, în vârstă de 55 de ani, a urcat pe tronul Regatului Danemarcei, ca regele Frederik al X-lea.
Evenimentul a avut loc în urma abdicării reginei Margareta a II-a, în vârstă de 83 de ani, în urma anunţului făcut în ultima zi a anului trecut.
Noul rege al Danemarcei și-a preluat tronul în aplauzele oamenilor
Primul ministru l-a prezentat public pe noul monarh, regele Frederik al X-lea, după ce mama sa și-a încheiat oficial abdicarea din funcția de regină.
Zeci de mii de oameni s-au adunat, duminică, pe străzile din Copenhaga pentru a sărbători accederea la tron a noului rege al Danemarcei, Frederik X, la doar două săptămâni după ce mama sa, regina Margareta a II-a, a făcut anunțul dramatic că va abdica.
Prim-ministrul țării, Mette Frederiksen, l-a prezentat poporului danez pe noul rege, cu capul descoperit și purtând o uniformă sobră, împodobită cu medalii și epoleți de aur, de la un balcon al Palatului Christiansborg din Copenhaga, într-o acțiune care a subliniat caracterul democratic al Danemarcei.
O mare mulțime de oameni, mulți dintre ei fluturând steaguri daneze, au mărșăluit pe traseu în timp ce regele Frederik se îndrepta spre castel cu o mașină însoțită de o coloană oficială, în timp ce clopotele au răsunat dintr-o biserică din apropiere.
Înaintea apariției publice, Margareta i-a transmis în mod oficial monarhia regelui Frederik în cadrul unei întâlniri televizate, semnând actele de abdicare și înmânându-le spunând un simplu: „Poftim".
Abdicarea lui Margareta a avut loc după 52 de ani. După moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, regina Danemarcei a devenit cel mai longeviv monarh din Europa, conform New York Times.
Ce fel de rege va fi „prințul petrecerilor”
Tată a patru copii și ecologist, regele în vârstă de 55 de ani vorbește patru limbi și și-a intensificat recent îndatoririle regale.
Pasionat de muzica rock, noul rege a fost numit cândva „prințul petrecerilor”. În anii 1990 a câștigat această reputație.
Maturizarea sa a venit odată cu studiile de la Universitatea din Aarhus, unde a absolvit științe politice. Totodată, el a studiat la Universitatea Harvard din SUA între 1992 și 1993.
Constituția daneză exclude cu strictețe implicarea regelui în politică. Marie Rønde, corespondent regal pentru postul danez TV2, consideră că fostul prinț Frederik va fi identificat ca un „rege al poporului”.
„Întâlnește o mulțime de danezi și se pricepe foarte bine să vorbească cu ei. Regina Margareta este, de asemenea, o regină a oamenilor, oamenii o plac foarte mult, dar cred că și el va fi", a spus Marie Rønde, conform SkyNews.
Cine este noul rege al Danemarcei
Frederik André Henrik Christian, prinţ al Danemarcei, conte de Monpezat, s-a născut la 26 mai 1968, şi este fiul reginei Margareta a II-a şi al prinţului Henrik al Danemarcei (1934-2018). Prinţul Coroanei a fost creştinat în Holmens Kirke din Copenhaga la 24 iunie 1968. Şi-a început educaţia la Krebs' Skole (1974-1981), apoi, a studiat acasă la Amalienborg (1974-1976) şi a reluat din clasa a III-a cursurile la Krebs' Skole.
A studiat, apoi, la École des Roches din Normandia, Franţa (1982-1983). În 1986, a absolvit şcoala secundară superioară a Gimnaziului Oregaard, iar în 1995, a absolvit Ştiinţe politice la Universitatea din Aarhus. S-a specializat în acest domeniu studiind la Universitatea Harvard, SUA, între 1992 şi 1993. În 1994, s-a alăturat Misiunii Daneze la ONU din New York şi a fost detaşat la Ambasada Regală Daneză la Paris ca prim-secretar al ambasadei (oct.1998-oct.1999). Alteţa Sa Regală vorbeşte franceză, engleză şi germană, potrivit site-ului oficial al Casei Regale a Danemarcei, kongehuset.dk.
Educaţia militară a Prinţului Moştenitor a început în 1986, în Regimentul de Pază al Reginei. În 1988, a devenit locotenent (în rezervă) şi în 1989 - prim-locotenent (în rezervă). Tot în 1988, a devenit comandant de pluton în Regimentul Regal Danez al Gărzilor de Husari.
A finalizat, în 1995, antrenamentul de înotător subacvatic în cadrul Royal Danish Navy Frogman Corps. În acelaşi an, a fost înaintat prim-locotenent (în rezervă; marină), iar în 1997 - locotenent comandant (în rezervă; marină) şi căpitan (în rezervă; armată).
În 2000 - după antrenamentul realizat la The Flight School - prinţul Frederik a fost înaintat căpitan (în rezervă; forţele aeriene).
Între 2001 şi 2002, a finalizat pasul de pregătire suplimentară pentru lideri la Colegiul Regal Danez de Apărare, iar în 2002, a fost înaintat maior (armată şi forţele aeriene) şi comandant (marină). În 2002 şi 2003, a servit ca ofiţer de stat major la Comandamentul Apărării din Danemarca iar, în 2003, a devenit lector superior la Institutul de Strategie de la Colegiul Regal Danez de Apărare. În aprilie 2004, a fost înaintat comandant, grad superior în marină, locotenent colonel în armată şi locotenent colonel în forţele aeriene. În 2010, a devenit comandant în marină şi colonel în armată şi în forţele aeriene. Prinţul Moştenitor rămâne activ în apărare.
Prinţul Moştenitor Frederik a participat, în 1986, la o expediţie în Mongolia, iar în 2000, a participat la "Expediţia Sirius 2000", organizată în partea de nord a Groenlandei, o expediţie ce a durat patru luni şi în care au fost parcurşi 2.795 km cu sania trasă de câini.
Alteţa Sa Regală este patronul multor organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi, care acoperă o gamă largă de domenii precum afaceri, cultură, sport, durabilitate şi servicii sociale.
Organizarea în 2009, la Copenhaga, a Conferinţei ONU privind schimbările climatice, COP-15, l-a determinat pe prinţul Frederik să pună accent pe provocările globale legate de climă şi mediu, subliniind rolul Danemarcei ca stat lider în transformarea ecologică. În acelaşi an, Prinţul Moştenitor a devenit patronul parteneriatului danez public-privat Climate Consortium Denmark, denumit mai târziu "State of Green".
În 2020, a înfiinţat Premiile Internaţionale de Afaceri "ASR Prinţul Moştenitor Frederik" acordate companiilor internaţionale care depun eforturi deosebite pentru promovarea soluţiilor daneze la nivel global.
Pe lângă durabilitate şi inovare, antreprenoriatul, ştiinţa, învăţarea şi tehnologia joacă un rol important în implicarea Prinţului Moştenitor în societatea daneză. Alteţa Sa Regală este, printre altele, patronul organizaţiei "Denmark Bridge", al cărei scop este de a asigura un acces mai bun al companiilor şi antreprenorilor danezi la cunoştinţe, reţele şi capital în SUA. În 2021, în calitatea sa de patron al sărbătoririi la nivel naţional a 200 de ani de la descoperirea electromagnetismului de către Orsted, Prinţul Frederik a contribuit la promovarea educaţiei tehnice şi ştiinţifice la toate nivelurile de vârstă. În plus, a fost patronul ScienceYear22, ceea ce a contribuit la creşterea curiozităţii şi interesului danezilor pentru universul ştiinţei.
Sportiv pasionat încă din copilărie, este un puternic susţinător al mesajului potrivit căruia toată lumea trebuie să rămână activă fizic de-a lungul întregii vieţi. La împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2018, Alteţa Sa Regală a avut iniţiativa unui eveniment de alergare în comunitate "Royal Run", care reuneşte, în fiecare an, aproape 80.000 de danezi. A fost un membru activ al Comitetului Olimpic Internaţional (2009-2021), având ca obiectiv inspirarea tinerilor de a avea o viaţă sănătoasă şi activă. A fost implicat în Comisia Sport pentru Toţi a CIO şi în planificarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Lausanne, Elveţia, în 2020, arată kongehuset.dk.
În calitatea sa de patron al organizaţiilor Crucea Roşie şi Salvaţi Copiii, Prinţul Moştenitor s-a angajat în efortul de a ajuta persoanele vulnerabile şi dezavantajate din Danemarca, precum şi din alte părţi ale lumii. A vizitat tabere de refugiaţi din mai multe zone ale lumii şi a sprijinit familiile defavorizate din Danemarca.
Prinţul Moştenitor este preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei "Prinţul Moştenitor Frederik şi Prinţesa Moştenitoare Mary", care are, printre altele, scopuri umanitare, sociale, culturale, ştiinţifice şi sportive. În fiecare an, acordă burse din Fondul "Crown Prince Frederik", care oferă sprijin financiar pentru un an de studiu la Şcoala "John F. Kennedy" de la Universitatea Harvard din SUA, unde Prinţul Moştenitor a studiat în 1992-1993.
Prinţul Coroanei Frederik s-a căsătorit cu australianca Mary Elizabeth Donaldson (n. 5 febr. 1972), la 14 mai 2004, care a devenit Alteţa Sa Regală Prinţesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei, conform Agerpres. Ceremonia de nuntă a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivităţile fiind organizate la Palatul Fredensborg.
Cuplul princiar are patru copii: prinţul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margareta (n. 21 apr. 2007) şi gemenii - prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011).
Sursa: Agerpres, New York Times, Sky News
Dată publicare:
14-01-2024 17:39