Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani.

Qassem Soleimani a fost ucis în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, informează AFP.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. "La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani", se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării, citat de Agerpres.

"Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene", se arată în comunicat, în care se adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul a mai precizat că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Citește și
Trump
Donald Trump amenință Iranul, după atacul asupra ambasadei SUA. "Vor plăti un preţ foarte mare"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

În urma acestor atacuri, Donald Trump a ameninţat Teheranul că va plăti “un preţ foarte mare”.

“Atacul de astăzi a fost orchestrat de nişte terorişti - Abu Mahdi al-Muhandis şi Qaïs al-Khazali - şi susţinut de aliaţii Iranului Hadi al-Amari şi Faleh al-Fayyad”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei americane.

Solicitată anterior de AFP, Casa Albă nu a reacţionat la ştirea care anunţa moartea lui Qassem Soleimani, într-un raid atribuit SUA.

Iranienii au ieșit în schimb pe străzi, în semn de protest.

Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene din Irak, a informat vineri că numărul doi al coaliţiei, Abou Mehdi al-Mouhandis, precum şi generalul iranian Qassem Soleimani au fost ucişi "într-un raid american".

Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a confirmat moartea generalului Soleimani. "Gardienii Revoluţiei anunţă că gloriosul comandant al islamului, Haj Qassem Soleimani, la sfârşitul unei vieţi de slujire, a murit ca martir într-un atac al Americii asupra aeroportului din Bagdad", conform unei declaraţii citite la televiziunea de stat iraniană.

Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.

Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia în urma anunţului decesului generalului iranian.

Un baril de petrol brut West Texas Intermediate (WTI), criteriul american de referinţă pentru tranzacţionarea petrolul brut, a crescut cu 4,3% pentru livrările din februarie, ajungând la 63,84 dolari. Petrolul brut Brent, criteriul european de referinţă, a crescut cu 4,4% pentru luna martie, ajungând la 69,16 dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Gest fără precedent al lui Kim Jong-Un. Ar putea avea o nouă armă nucleară
Gest fără precedent al lui Kim Jong-Un. Ar putea avea o nouă armă nucleară

Kim Jong-Un şi-a anulat discursul de Anul Nou pentru prima oară din 2013

Donald Trump amenință Iranul, după atacul asupra ambasadei SUA.
Donald Trump amenință Iranul, după atacul asupra ambasadei SUA. "Vor plăti un preţ foarte mare"

Atacul contra ambasadei americane de la Bagdad a fost opera unor "terorişti", a acuzat marţi seară secretarul de stat american Mike Pompeo, numind două persoane pe care le-a acuzat că au fost susţinute de "aliaţii Iranului".

Bătaie generală de Revelion, într-un hotel din Baia Mare. S-a încheiat cu o baie de sânge. FOTO
Bătaie generală de Revelion, într-un hotel din Baia Mare. S-a încheiat cu o baie de sânge. FOTO

Mai multe persoane au ajuns la spital în urma unei bătăi generalizate care a izbucnit la sfârşitul petrecerii de Revelion la un hotel din Baia Mare, fiind necesară intervenţia a zeci de poliţişti, a trei ambulanţe şi a unui echipaj SMURD.

Kim Jong-Un ameninţă cu războiul de Anul Nou. Ţara împotriva căreia ar putea lansa rachete
Kim Jong-Un ameninţă cu războiul de Anul Nou. Ţara împotriva căreia ar putea lansa rachete

Kim Jong Un cere 'contramăsuri militare' împotriva celor care ameninţă suveranitatea Coreei de Nord.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.