Politistii danezi au retinut doi complici in cazul atentatului din Copenhaga. Atacatorul nu era la primul act de violenta
Cele doua atacuri care au vizat sambata comunitatea evreiasca din Copenhaga si libertatea de exprimare au provocat o noua unda de soc in Europa.
Continentul este tot mai expus pericolelor venite dinspre terorismul islamist. Dupa ce atacatorul a fost ucis, politia daneza a arestat si doi complici, ambii cetateni straini. Intre timp, presa din Danemarca aduna informatii despre teroristul care s-a inspirat din atacurile comise in ianuarie, la Paris.
Profilul atentatorului de la Copenhaga prinde contur: Omar El-Hussein era un tanar de 22 de ani, nascut si crescut in Danemarca, cunoscut de autoritati pentru mai multe actiuni violente si legaturi cu bande de delicventi.
Fusese eliberat recent din inchisoare, unde ajunsese pentru ca a injunghiat un calator intr-un tren, in noiembrie 2013.
Sambata dupa amiaza, Omar el Hussein a tras rafale de gloante cu o arma automata la o cafenea, unde avea loc o dezbatere despre blasfemie, religie si libertate de exprimare.
"Tremuram din cap pana in picioare. Auzeam rafale de partea cealalta a usiii, in strada. Oamenii incercau sa se ascunda cum puteau, printre mese si scaune pe care le rasturnasera", a spus un martor, Dennis Meyhoff Brink.
A fost ucis un realizator de filme documentare, Finn Norgaard, insa adevarata tinta a teroristului a fost caricaturistul suedez Lars Vilks, care primise amenintari dupa ce a publicat desene cu profetul Mahomed.
Cateva ore mai tarziu, Omar El-Hussein l-a impuscat pe Dan Uzan, un evreu de 37 de ani, care pazea Marea Singagoga din Copenhaga, unde avea loc o ceremonie religioasa.
"Nu e niciun fel de surpriza, se pare ca teama face parte din identitatea unui evreu", a spus Michael Gaarmann, presedintele Comunitatii Evreiesti.
"Dar noi le spunem fratilor si surorilor noastre, Israelul este caminul vostru", a spus Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.
Sefa guvernului danez a incercat sa-i raspunda omologului israelian, cand a venit sa depuna un buchet de flori in fata sinagogii.
"Evreii sunt parte din Danemarca si vom face tot ce ne va sta in putinta sa protejam comunitatea evreiasca din tara noastra", a spus Helle Thorning Schmidt, premierul Danemarcei.
La fel ca in Danemarca, Franta ori Belgia, si in Suedia autoritatile au decis luni sa pazeasca sinagogile si alte obiective ale comunitatii evreiesti.