Martor cheie anchetat în procesul de destituire a lui Donald Trump. Ce ar fi făcut acesta

martor SUA
Getty

Republicanii au încercat marţi să îl discrediteze pe Alexander Vindman, un martor cheie în ancheta deschisă în vederea declanşării procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, ofiţer american născut la Kiev şi consilier al Casei Albe.

Acesta şi-a alertat superiorii ierarhici după ce l-a auzit pe preşedinte că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe unul din rivalii săi, potrivit Agerpres.

Locotenent-colonelul Alexander Vindman a fost audiat public în Congres cu o zi înaintea mult aşteptatei audieri a unui apropiat al preşedintelui Donald Trump, care ar putea oferi informaţii decisive pentru anchetă.

Aleşii republicani l-au hărţuit în mod repetat, punând la îndoială loialitatea acestuia faţă de preşedinte şi faţă de Statele Unite. Vindman, membru al Consiliului de Securitate Naţională, a răspuns că doar "şi-a făcut treaba" raportând un dialog "inadecvat" între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe 25 iulie.

În cadrul acestei conversaţii telefonice, preşedintele american i-a cerut interlocutorului să îl ancheteze pe Joe Biden, politician democrat bine plasat în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

Citește și
Trump
Donald Trump, transportat la un centrul medical. Ce spun medicii despre starea sa
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

După ce subiectul acestei discuţii telefonice a fost făcut public ca urmare a intervenţiei unui lansator de alertă, democraţii l-au acuzat pe Donald Trump de abuz de putere şi încearcă să stabilească dacă acesta a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a face presiuni asupra regimului de la Kiev.

Trump s-a declarat victimă a unei vânători de vrăjitoare, susţinând constant că dialogul telefonic a fost "perfect". Marţi, preşedintele a subliniat că "nu îl cunoaşte" pe Vindman.

În plină desfăşurare a audierii, Casa Albă a pus sub semnul întrebării, pe contul său de Twitter, "discernământul" lui Vindman. Congresmenii republicani au susţinut că o parte din colegi săi îl bănuiesc de scurgere de informaţii.

Vindman, care a părăsit Ucraina în copilărie, a recunoscut că ucrainenii i-au propus să devină ministru al apărării, dar a dat asigurări că a refuzat imediat propunerea. El a contracarat criticile republicane dând citire unei evaluări flatante a propriei activităţi şi jurând că nu este partizan.

 

Maraton de audieri

 

În afară de Vindman, marţi au mai fost audiaţi şi alţi înalţi responsabili în faţa comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, care supraveghează aceste investigaţii.

Republicanii s-au arătat mult mai îngăduitori cu doi martori chemaţi la audieri: fostul emisar american în Ucraina, Kurt Volker, şi superiorul lui Vindman din Consiliului de Securitate Naţională, Tim Morrison.

Cei doi au furnizat informaţii care l-ar putea ajuta pe preşedinte. "Nu am avut niciodată impresia că sunt implicat într-o formă de corupţie" a declarat Volker, în contextul în care democraţii ar putea reţine această acuzaţie la adresa lui Trump.

Morrison, care a ascultat în direct convorbirea telefonică din 25 iulie, a asigurat, la rândul său, că a cerut păstrarea acesteia conform unei proceduri specifice pentru a "împiedica scurgerea" de informaţii. "V-a îngrijorat ceva din acest apel" telefonic? l-a întrebat un jurist angajat de republicani. "Nu", a răspuns Morrison după o pauză.

În pofida precauţiei, cei doi martori au confirmat totuşi mai multe elemente tulburătoare.

Volker a reiterat că a colaborat cu ucrainenii pentru ca aceştia să se angajeze public în anchetarea Burisma, compania care îl avea angajat pe Hunter, fiul lui Joe Biden, cu scopul de a obţine o invitaţie la Casa Albă pentru preşedintele lor. Proiectul de comunicat a fost, totuşi, abandonat în luna august.

Morrison a afirmat că ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, le-a spus ucrainenilor în septembrie că ajutorul militar în valoare de 400 de milioane de dolari va fi deblocat dacă aceştia ar anunţa o anchetă la adresa lui Joe Biden.

Sondland, un bogat om de afaceri numit ambasador după ce a donat un milion de dolari comitetului de nominalizare a lui Donald Trump, prezintă un interes deosebit pentru democraţi.

Miercuri, Sondland urmează să fie audiat la rândul său în Congres. În timpul audierii sale cu uşile închise, acesta a negat pentru început că ajutorul militar a servit pentru a face presiuni asupra guvernului ucrainean. Contrazis de alţi martori, el şi-a adus aminte că a vorbit despre acest subiect, între patru ochi, cu un consilier al preşedintelui ucrainean.

De nenumărate ori, Sondland a declarat că nu îşi aminteşte de convorbiri telefonice sau de întâlniri menţionate de alţii.

Dacă între timp şi-a recăpătat memoria, notează AFP, Sondland ar putea contribui la dosarul punerii sub acuzare a preşedintelui de către Camera Reprezentanţilor. Soarta lui Trump va depinde apoi de votul din Senat, unde republicanii deţin majoritatea.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
A treia zi de audieri în ancheta privind destituirea lui Trump. Ce spune Zelenski
A treia zi de audieri în ancheta privind destituirea lui Trump. Ce spune Zelenski

Patru persoane care au ascultat sau au luat la cunoștință convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au fost audiate marți.

Donald Trump, transportat la un centrul medical. Ce spun medicii despre starea sa
Donald Trump, transportat la un centrul medical. Ce spun medicii despre starea sa

Examenul medical întreprins sâmbătă de Donald Trump a fost unul "de rutină", acesta nefiind tratat pentru nicio problemă urgentă sau suferinţă acută, a explicat medicul său, într-un comunicat difuzat luni de Casa Albă, transmit Reuters şi AFP.

Joe Biden, numit „câine turbat” de către Coreea de Nord. Trump sare în apărarea sa
Joe Biden, numit „câine turbat” de către Coreea de Nord. Trump sare în apărarea sa

Preşedintele Donald Trump face frecvent afirmaţii batjocoritoare la adresa adversarilor săi politici, însă duminică el a estimat că Phenianul merge prea departe caracterizându-l pe rivalul său democrat Joe Biden drept ''câine turbat''.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.