Ciclonul Haishen, extrem de violent, se apropie de Japonia. Sute de mii de oameni, evacuaţi

Ultima actualizare: 06-09-2020 11:56
Taifun
Getty

Un ciclon deosebit de puternic, Haishen, se îndreaptă spre sudul Japoniei duminică, provocând precipitaţii consistente şi vânturi violente, care ar putea fi suficient de puternice pentru a doborî stâlpi din reţeaua de electricitate, informează AFP şi DPA.

 

Ciclonul Haishen, considerat "mare" şi "extrem de puternic", urmează să traverseze regiunea Amami, mici insule din proximitatea regiunii Kyushu ce separă Oceanul Pacific de Marea Chinei de Est, duminică după-amiază.

 

La ora locală 08:00 (23:00 GMT, joi), ciclonul se afla la circa 150 de kilometri sud-est de insula Amami Oshima, generând rafale care ating viteze de până la 252 de kilometri pe oră.

 

Specialiştii de la Agenţia japoneză de meteorologie se aşteaptă ca furtuna să atingă nordul insulei Kyushu, una dintre insulele principale ale Japoniei, apoi să se deplaseze de-a lungul coastei sale vestice de duminică seară şi până luni dimineaţă, înainte de a se îndrepta spre Coreea de Sud.

Autorităţile locale au emis ordine de evacuare pentru sute de mii de rezidenţi. Astfel, Municipalitatea din Kagoshima i-a îndemnat pe cei 246.000 de locuitori ai oraşului să îşi părăsească locuinţele pentru a se refugia în adăposturi şi au emis avertizări de inundaţii, vânturi puternice, ploi torenţiale, maree înaltă şi valuri de furtună.

În loc să se refugieze în şcoli şi centre special amenajate pentru astfel de situaţii, unii dintre locuitori au preferat să se adăpostească în hoteluri locale pentru a încerca să reducă riscurile de infectare cu noul coronavirus, potrivit companiilor mass-media locale.

Atunci când ciclonul Haishen se va apropia de insulele locuite, vânturile sale violente ar putea să devină suficient de puternice pentru a rupe stâlpii din reţeaua electrică şi să răstoarne vehicule rutiere, au avertizat meteorologii niponi.

Furtuna a provocat deja anularea mai multor sute de zboruri în regiune, iar serviciile de transport feroviar au fost suspendate.

Haishen, al doilea taifun care loveşte sudul Japoniei într-un interval de o săptămână, are potenţialul de a deveni o furtună cu o intensitate record.

Taifunul Maysak a trecut la mică distanţă de insulele Kyushu şi Okinawa la începutul acestei săptămâni şi a rănit zeci de persoane, înainte de a scădea în intensitate joi.

Un cargobot pe care se aflau 43 de membri ai echipajului şi aproximativ 5.800 de vaci s-a răsturnat în dreptul insulei Amami Oshima miercuri, după ce a fost lovit de valurile puternice generate de taifunul Maysak.

Doi membri ai echipajului filipinez au fost salvaţi şi un cadavru a fost recuperat din apă, în timp ce zeci de cadavre ale animalelor de pe vas au putut fi văzute plutind în mare.

Cargobotul Gulf Livestock 1 a plecat din Noua Zeelandă pe 14 august şi trebuia să sosească în Tangshan, China, în cursul zilei de vineri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO