China ar considera că războiul Rusiei este "rău pentru afaceri". Beijingul, jenat de comportamentul lui Putin
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Beijingul vede Moscova ca pe un "prieten din ce în ce mai incomod" pe măsură ce războiul din Ucraina se împotmolește și mai mult.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
China pare să fie din ce în ce mai stânjenită de modul în care Rusia își conduce războiul din Ucraina, a declarant, marți, secretarul britanic al Apărării în fața reporterilor, subliniind o ruptură tot mai mare în relația cândva foarte puternică dintre cele două state, care a descurajat Beijingul să ofere sprijin material Moscovei pe parcursul conflictului de pe teritoriul ucrainean.
În mai mult de două luni de război, în timp ce China a refuzat să condamne invazia la scară largă a Rusiei și a contribuit la dezinformarea rusă, s-a oprit, de asemenea, în a oferi sprijin real pentru efortul de război al Kremlinului. Au existat speculații conform cărora China ar putea furniza rații pentru trupele rusești greu încercate sau ar putea suplini nevoile de armament ale Rusiei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Cel mai mare producător de drone din China, DJI, și-a suspendat operațiunile în Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii aprilie, lăsând unitățile rusești fără capacitatea suplimentară de a trimite informații din spațiul aerian al Ucrainei, notează cei de la Foreign Policy.
„China este mai degrabă jenată de comportamentul lui Putin”
De asemenea, China a ezitat să furnizeze Rusiei piese de schimb pentru flota sa de avioane civile sancționată, motivând izolarea Moscovei în cadrul unei serii de sancțiuni economice și financiare. Un oficial occidental, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta evaluările serviciilor de informații, a declarat că nu există niciun indiciu că Beijingul ar furniza ceva de amploare.
"Cred că Beijingul vede instabilitatea Rusiei ca fiind rea pentru afaceri. Cred că, probabil, China este mai degrabă jenată de comportamentul lui Putin. Este un prieten destul de incomod și ... nu vezi un sprijin total", a declarat secretarul de stat britanic pentru apărare Ben Wallace.
Izolarea tot mai mare a președintelui rus Vladimir Putin pe plan internațional - și amenințarea de a atrage oprobiul Occidentului - face ca țărilor să le fie mai dificil să facă afaceri cu Rusia în timpul războiului din Ucraina. "Câți lideri mondiali îl vor lua pe Putin pe linia doi?", a adăugat Wallace.
Britanicii au început să numească Rusia "stat paria"
Wallace și alți oficiali britanici de rang înalt, inclusiv premierul Boris Johnson, au început să numească Rusia "stat paria" pentru a atrage atenția asupra izolării internaționale a Moscovei de la invazia din Ucraina, Qatar, Coreea de Sud, Japonia, Suedia și Finlanda fiind printre țările care nu fac parte din NATO și care s-au alăturat unui grup de 40 de națiuni conduse de SUA care ajută la înarmarea Ucrainei.
Wallace a declarat că, atunci când a călătorit la Moscova înainte de război pentru a discuta cu omologul său rus, Serghei Șoigu, acesta le-a spus oficialilor de la Kremlin că europenii vor renunța la importurile de gaze naturale rusești "încetul cu încetul", forțând o mai mare dependență a Rusiei de piața chineză.
Dar Rusia ar putea să nu aibă nevoie de China pentru a furniza obuziere și elicoptere. Unii foști oficiali se tem că sancțiunile occidentale nu sunt suficiente pentru a descuraja China să furnizeze Rusiei materiale critice. Ei spun că Statele Unite și aliații europeni ar trebui să facă mai mult pentru a acoperi lacunele din sancțiunile și regimurile de control al exporturilor - sau chiar să lanseze un embargo economic complet asupra Rusiei, după modelul politicii americane de lungă durată față de Iran și Cuba.
Dar relația Rusiei cu China este, de asemenea, competitivă, în timp ce cele două se luptă pentru influență peste tot, de la Arctica și Asia Centrală la Africa Centrală. Wallace a declarat că Rusia este "foarte îngrijorată" de faptul că statul chinez domină nordul mare și ar putea fi într-o poziție mai slabă în urma invaziei. El a spus că pierderile Rusiei - pe care guvernul britanic le-a evaluat la aproximativ 15.000 de soldați, în timp ce guvernul ucrainean a numărat peste 25.000 - au demoralizat probabil conducerea.
Kremlinul pare să scoată trupe din Siria și din alte baze de peste mări, cum ar fi Georgia, Libia și Mali, pentru a acoperi zecile de mii de pierderi, și pare să înlocuiască forțele regulate cu mercenarii Grupului Wagner. Și este posibil ca Rusia să continue să suporte pierderi grele încercând să folosească un număr mai mare de forțe mai puțin antrenate pentru a-i copleși pe ucraineni în Donbas. "Soluția lor este doar carne de tun", a spus Wallace.
Echipamente militare chineze copiate după cele rusești
Foreign Policy spune că nu este vorba doar de ceea ce nu primește Rusia. Mai este și problema a ceea ce Rusia are de oferit. Echipamentul rusesc - de la avioane, la elicoptere și la tancuri de luptă avansate - a fost masacrat în luptele de până acum.
Acest lucru ar putea avea implicații pentru China, care și-a creat avioanele de luptă și unele rachete sol-aer pe modele rusești. Iar înfrângerea de către Ucraina a echipamentelor militare rusești de nivel înalt, precum avioanele de luptă Sukhoi și tancurile moderne T-90, cu arme de mână de fabricație occidentală, precum rachetele antiaeriene Stinger, rachetele antitanc Javelin și rachetele NLAW de fabricație britanică, îi determină pe clienții militari ai Rusiei să se gândească de două ori înainte de a cumpăra mai multe echipamente, mai scrie sursa citată.
Sursa: Foreign Policy
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, China, beijing, valdimir putin,
Dată publicare:
12-05-2022 11:04