China a crescut vârsta de pensionare, pentru prima dată după jumătate de secol. La cât se vor pensiona de acum chinezii
China va creşte vârsta de pensionare a populaţiei sale cu trei până la cinci ani, a relatat vineri agenţia de ştiri de stat Xinhua, preluată de dpa.
Această ţară are în prezent una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare din lume.
Începând cu 1 ianuarie 2025, vârsta de pensionare pentru bărbaţi va creşte treptat în următorii 15 ani, de la 60 la 63 de ani.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pentru femei, pentru care până acum existau două vârste de pensionare, în funcţie de ocupaţia lor, creşterea va fi fie de la 50 la 55 de ani, fie de la 55 la 58 de ani.
Modificările actualizează reglementările în vigoare din anii 1970, pentru a încetini scăderea forţei de muncă. Conform Xinhua, "noua situaţie de dezvoltare demografică" este motivul acestei decizii.
Populaţia Chinei, de aproximativ 1,4 miliarde de oameni, se caracterizează printr-o îmbătrânire rapidă, cauzată în parte de rata scăzută a natalităţii, pe care anularea politicii copilului unic nu a reuşit până acum să o schimbe.
500 de milioane de chinezi vor avea peste 60 de ani până în anul 2050
Multe familii din oraşe nu îşi permit să aibă mai mult de un copil, mai ales în contextul recesiunii economice actuale.
Conform datelor oficiale, rata natalităţii în 2022 a fost de 1,09 copii per femeie. În acelaşi an, proporţia persoanelor de peste 60 de ani a fost de aproximativ o cincime, sau aproape 300 de milioane de oameni.
Experţii prezic că aproape 500 de milioane de oameni din China vor avea peste 60 de ani până în 2050, în timp ce populaţia generală este în scădere. Apelurile pentru majorarea vârstei de pensionare au crescut în ultimii ani, în ciuda nepopularităţii generale a unei astfel de decizii.