Celula terorista de la Bruxelles planuia atentate in timpul Euro 2016 din Franta. Dezvaluirile facute de Mohamed Abrini

Dată publicare: 11-04-2016 15:33
Dată actualizare: 14-04-2016 06:59


Mohamed Abrini

Mohamed Abrini, unul din suspectii-cheie in atentatele de la Paris si Bruxelles, “barbatul cu palarie” arestat vineri in capitala belgiana, le-ar fi declarat anchetatorilor ca celula sa jihadista intentiona sa loveasca din nou Franta in timpul Euro 2016.

Duminica, Parchetul federal al Belgiei a comunicat ca detine informatii potrivit carora celula jihadista responsabila pentru atentatele din 22 martie de la Bruxelles planuia de fapt un nou atac la Paris, dar a intrat in criza de timp. "Parchetul federal confirma ca din mai multe elemente ale anchetei a reiesit ca obiectivul gruparii teroriste era de a ataca din nou Franta si ca au fost luati prin surprindere de faptul ca ancheta avansa foarte repede si prin urmare au decis in cele din urma sa actioneze de urgenta la Bruxelles", a explicat Parchetul, intr-un scurt comunicat.

Potrivit informatiilor obtinute de cotidianul Libération, Mohamed Abrini le-ar fi declarat anchetatorilor belgieni ca planul initial era de “a trece la actiune in timpul campionatului european de fotbal, organizat de Franta intre 10 iunie si 10 iulie”.

Veridicitatea acestor informatii nu a putut fi confirmata deocamdata, Parchetul federal belgian, contactat luni de agentia Belga, nedorind sa comenteze pe marginea lor. "Nu vom face niciun comentariu privind eventuale tinte”, a declarat purtatorul de cuvant Thierry Werts.

Potrivit unei surse de politie intervievate de Libération, “nu constituie o informatie in premiera faptul ca teroristii doreau sa loveasca in timpul lui EURO 2016”. “Fortele de securitate elaboreaza in permanenta scenarii de atac si masuri de raspuns. Daca afirmatiile lui Abrini sunt exacte, aceasta pur si simplu confirma definitiv faptul ca Belgia este o baza operationala care trebuie supravegheata si mai intens. Retelele si celulele jihadiste se intersecteaza si se recompun in permanenta pe teritoriul Belgiei in ultimii zece ani”, a declarat sursa citata de Libération.

Cotidianul francez mai scrie ca anchetatorii belgieni ar fi descoperit un nou fisier audio pe calculatorul lui Ibrahim El Bakraoui, gasit in apropierea adresei de pe strada Max Roos de unde atacatorii kamikaze de pe aeroportul din Bruxelles au comandat un taxi in dimineata atentatelor.

Conform informatiilor publicatiei franceze, pe inregistrare unul dintre fratii El Bakraoui "discuta, cu intreruperi frecvente, timp de mai multe minute cu un comanditar prezent in Siria”, facand un fel de "brainstorming" si mentionand diferite tinte posibile.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO