Cele mai impresionante FOTOGRAFII din ultimii 90 de ani. Cum arata istoria in imagini

Crimele din Vietcong, comise de seful politiei din Saigon, Eddie Adams, 1968

Primul pas al omului pe Luna, razboiul din Vietnam sau tancurile din Tien an Men - sunt doar cateva dintre momentele importante ale istoriei care au fost imortalizate in fotografii, de-a lungul timpului.

 

-► Cel mai mare miting anti-Vietnam, octombrie 1967

Exista multe fotografii ale marsului din octombrie 1967, cand 35.000 de oameni s-au dus la Pentagon, considerata cladirea-simbol a armatei SUA. Insa niciuna din acele imagini nu se compara cu aceasta, in care o fata de 17 ani, Jan Rose Kasmir, ofera o floare soldatilor care stau cu baionetele in pozitie de atac. Asa cum era de asteptat, gestul sau a fost ignorat, iar protestatarii au fost batuti si aruncati pe treptele din fata Pentagonului, sufocati cu gaze lacrimogene si arestati.

Citește și
peisaje
Iata cum se vede timpul in sute de mii de fotografii. VIDEO HD
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

 

 

 

 

 -► Batalia de la Iwo Jima, Joe Rosenthal, 1945

Steagul care se ridica la Iwo Juma (Japonia) a fost imaginea definitorie a teatrului operational din Pacific, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Soldatii americani, alaturi de corpul unui marinar, au fost imortalizati de Mount Suribachi.

 

 

 

 

 

-► Primii pasi ai omului pe Luna, Neil Armstrong, 1969

Aceasta fotografie a fost realizata in 1969, atunci cand echipajul condus de Neil Armstrong a facut primii pasi pe Luna.

 

 

 

 

 

 -► Tancurile din Piata Tien an Men, 1989

In ciuda faptului ca oficialii Chinei vor sa uite de aceste evenimente, fotografia barbatului anonim care sta in fata tancurilor a facut ca toata lumea sa vorbeasca despre tragediile provocate de lupta pentru democratie in China. Aceasta imagine a fost realizata la numai o zi dupa masacrul care a avut loc in Piata Tien an Men. Chiar daca barbatul din imagine a fost dat la o parte de armata chineza, fotograful care a captat acest moment a devenit sinonim cu activismul politic si rezistenta in lumea moderna. De asemenea, multi alti artisti si-au riscat vietile filamdns si fotografiind astfel de scene, pentru ca lumea intreaga sa afle ce se petrece.

 

-► Teroarea razboiului, (Fata napalm) – Huyn Cong Ut, 1973

Huyn Cong Ut este castigator al Premiului Pulitzer si a reusit sa capteze ororile cauzate de bombele americane cu napalm, in timpul razboiului din Vietnam. Fata din imagine, Phan Thj Kim Phuc, si-a sfasiat hainele de pe ea dupa ce acestea au luat foc, in urma bombardamentului. Desi a provocat controverse la vremea respectiva, din cauza nuditatii frontale, aceasta fotografie ilustreaza perfect cosmarul razboiului din Vietnam si ne aduce aminte de victimele inocente ale acestui conflict inutil.

 

-► Ziua in care aliatii au debarcat pe Omaha Beach, Robert Capa, 1944

Fotoreporterul de razboi, Robert Capa, a avut motive sa se mandreasca dupa ce a captat aceasta imagine, in groaznica zi de 6 iunie 1944. Atunci a fost Ziua Z, cand aliatii au invadat coasta franceza ocupata de germani. Bombardat din ambele parti, Capa a reusit sa scape cu viata, impreuna cu aceasta fotografie, care arata perfect haosul si frenezia acelei batalii.

 

-► Crimele din Vietcong, comise de seful politiei din Saigon, Eddie Adams, 1968

Aceasta imagine deosebit de impresionanta il arata pe generalul Nguyen Ngoc din Armata Vietnamului de Sud, care se pregateste sa il ucida pe capitanul unei echipe din Vietcong. Fotografia simbolizeaza brutalitatea si duritatea realitatii Razboiului din Vietnam, care a fost de multe ori evitata de media americana.

 

-► Ziua in care s-a incheiat cel de-al doilea Razboi Mondial, New York

In ziua in care s-a incheiat cel de-al Doilea Razboi Mondial, Alfred Eisenstaedt s-a plimbat pe strazile din New York, imortalizand manifestarile de bucurie ale oamenilor. Printre fotografiile realizate atunci se numara si aceasta - considerata una dintre cele mai romantice scene din istorie. Cu toate acestea, daca stam sa ne gandim bine, scriu cei de la All That Is Interesting, nu prea a fost nimic romantic atunci, in conditiile in care marinarul din imagine nu a facut nimic toata ziua decat sa se plimbe pe strazi si sa sarute toate fetele pe care le intalnea. Insa ... euforia si usurarea care razbatea de pe chipurile oamenilor atunci reprezinta cu adevarat ceea ce a insemnat ... sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cand poluarea si natura produc imagini spectaculoase. Apusul pe care toti bucurestenii l-au admirat
Cand poluarea si natura produc imagini spectaculoase. Apusul pe care toti bucurestenii l-au admirat

La prima vedere imaginile sunt absolut uimitoare, insa ascund un adevar urat. Vezi in GALERIA FOTO toate fotografiile realizate de J Henry Fair si afla din articol ce reprezinta acestea.

Iata cum se vede timpul in sute de mii de fotografii. VIDEO HD
Iata cum se vede timpul in sute de mii de fotografii. VIDEO HD

Creatorul acestei incredibile secvente este Dustin Farrell. Peisajele sale si felul in care a reusit sa monteze acest clip te face sa uiti de tot si sa te pierzi in lumea lui.

Fotografii care au facut istorie. Nu o sa iti vina sa crezi ca nu sunt Photoshopate. GALERIE FOTO
Fotografii care au facut istorie. Nu o sa iti vina sa crezi ca nu sunt Photoshopate. GALERIE FOTO

Momente inedite surprinse la locul potrivit, in momentul potrivit sau pur si simplu maiestria fotografului - sunt pozele care au facut istorie si care, oricat ar parea de incredibil in cazul multora, nu sunt lucrate in Photoshop.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.