Cele 6 surse de venituri ale ISIS. Numarul jihadistilor s-a dublat fata de 2014, in ciuda bombardamentelor Coalitiei
75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este 'venitul' afisat lunar de Daesh ca fiind obtinut in teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak.
Datele sunt rezultatele unui studiu dat publicitatii luni de IHS, un think tank cu sediul la Londra, citat de publicatia franceza 20 minutes.fr, relateaza Agerpres.
Cu toate acestea, Daesh s-ar confrunta cu dificultati financiare, potrivit studiului mentionat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gruparea obtine aproape jumatate din venituri din taxe si 43% din traficul de petrol si gaze, un sector slabit de bombardamentele coalitiei internationale antijihadiste si ale Rusiei.
Statul Islamic, care are dificultati pentru echilibrarea bugetului sau, a trebuit sa reduca recent salariile combatantilor sai si sa creasca tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, releva studiul IHS, care asigura ca gruparea extremista sunnita este in cautare de surse finantare alternative, taxand pana acum in mod sistematic populatia care incearca sa plece din teritoriile ocupate de jihadisti.
Societatea de studii britanica a identificat sase surse principale de finantare a Daesh: 'productia si traficul de petrol si gaze, impozitarea activitatilor comerciale in teritoriul pe care il controleaza, confiscarea de terenuri si proprietati, traficul de droguri si antichitati, activitati infractionale cum ar fi jefuirea bancilor si rapirile pentru rascumparare, precum si intreprinderile publice'.
Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donatii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida.
'Statul Islamic controleaza un aparat de stat -in Siria si Irak -si impune taxe populatiei, confisca proprietati, creeaza averi cu intreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol si gaze. Alte grupari teroriste nu au asa ceva', explica pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.
'In acelasi timp, pentru ca administreaza un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum faceau 80 milioane de dolari si ii cheltuiau pe arme si bombe', spune el.
In opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist 'percepe o taxa de 20% pentru toate serviciile', de exemplu pentru electricitate, reteaua de telefonie mobila sau industrie.
Coalitia internationala si Rusia lovesc in portofoliul Daesh bombardand campuri petroliere si de gaze, in special in estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile impotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale sa dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacitatii de rafinare si transport al materiilor prime. In plus, accesul in Turcia a scazut, fapt ce a obligat Daesh sa se replieze pe pietele siriana si irakiana pentru a incerca sa-si vanda petrolul.
Columb Strack situeaza apogeul puterii Daesh in vara anului 2014, dupa preluarea controlului asupra orasului irakian Mosul.'De atunci, ei (jihadistii) au pierdut teren si au inceput sa-si piarda banii', spune el.
Numarul jihadistilor s-a dublat fata de iunie 2014
Numarul luptatorilor jihadisti straini prezenti in Siria si in Irak a crescut de peste doua ori in ultimul an si jumatate, ajungand la cel putin 27.000, indica un raport publicat marti, la New York, de Soufan Group, o firma de consultanta specializata in intelligence, transmite AFP.
Potrivit raportului, 'fenomenul jihadistilor straini in Irak si in Siria este unul cu adevarat mondial', numarul lor actual, intre 27.000 si 31.000, fiind de peste doua ori mai mare decat cel consemnat in iunie 2014 (12.000), 'in pofida eforturilor internationale de a combate Statul Islamic si de a reduce fluxul de militanti spre Siria'.
'Succesul Statului Islamic depaseste visurile celorlalte grupari teroriste, care par acum demodate, precum Al-Qaida. Acest succes a incurajat zeci de mii de jihadisti sa intre in randurile SI si i-a inspirat pe alti sa-i devina simpatizanti', explica Soufan Group.
Fenomenul nu este insa uniform in lume. Daca, de pilda, numarul jihadistilor veniti din Europa Occidentala a crescut de peste doua ori, ajungand la 5.000, dintre care 1.700 de francezi, cel al luptatorilor veniti din America de Nord a ramas stabil, (280).
Din Orientul Mijlociu provin 8.240 de jihadisti, dintre care 2.500 de sauditi, iar din Maghreb 8.000 (cei mai multi tunisieni, 6.000).
Pe de alta parte, a crescut exploziv, cu aproape 300%, numarul luptatorilor veniti din Rusia si statele Asiei Centrale, in total 4.700 de persoane, dintre care 2.400 rusi. Pentru Statul Islamic lupta si 2.100 de turci, indica acelasi raport, fundamentat pe date stabilite de guverne, organizatii internationale si institute de cercetare.
Tot potrivit Soufan Group, intre 20% si 30% dintre jihadistii straini revin in tarile de origine, ceea ce constituie o mare provocare pentru serviciile de securitate avand in vedere numarul in crestere de atentate lansate de Statul Islamic in afara teritoriului ocupat de aceasta organizatie. De mentionat ca Statul Islamic a revendicat recentele atentate din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti, si mai multe atacuri in Tunisia.