Cel puțin cinci persoane, inclusiv o fetiță de 3 ani, au fost rănite într-un atac asupra unui spital din Donețk
Ucraina forțează Rusia să-și regândească prioritățile, după ce Kievul a lansat contraofensiva pentru recucerirea regiunii Herson.
Ca să facă față, Moscova a relocat masiv trupe și echipamente din est în sud. Potrivit experților militari americani, Ucraina pare să aibă, pentru prima dată, un cuvânt de spus în privința cursului pe care îl ia războiul.
Vineri seară, în acea zona centralei nucleare Zaporojie au căzut mai multe obuze. O linie de înaltă tensiune a fost avariată, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei. Deocamdată, nu au fost detectate emisii radioactive.
Volodimir Zelenski: Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru faptul că a creat o amenințare la adresa unei centrale nucleare.
Dar Rusia a negat că a pus la cale atacul, acuzând Ucraina de "terorism nuclear".
Kievul și Moscova se acuză reciproc și de atacul care a avut loc vineri asupra unui spital din Donețk. Cel puțin 5 persoane, inclusiv o fetiță de 3 ani, au fost rănite.
Bombardat intens a fost și orașul Nikolaev. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite la intrarea într-o biserică, iar mai multe blocuri au fost avariate. Până luni dimineață, în acest oraș-port cu ieșire la Marea Neagră a fost instituita starea de asediu. Astfel, populatia nu are voie sa iasa din case, iar invadatorii pot fi identificati mai usor.
Schimbări în bine sunt în privința exportului de grâne.
Trei nave care transportă cereale au parasit vineri portul Odesa. Vor deservi Irlanda, Marea Britanie și Turcia. Primul vas cu grane destinate exportului a plecat acum 4 zile din Ucraina, ca urmare a acordului mediat de Ankara.
Dornic să exploateze ”succesul diplomatic” obținut prin semnarea documentului de la Istanbul, liderul turc a mers la Soci, pentru a doua întâlnire cu Vladimir Putin din ultimele două săptămâni.
Președintele Erdogan speră să transforme acordul privind cerealele într-un preambul al negocierilor pentru armistițiu între Rusia și Ucraina.
Dar, după mai bine de 4 ore de discuții, concluziile întâlnirii au vizat doar consolidarea cooperării economice și energetice dintre Rusia și Turcia.
Aleksandr Novak, vicepremierul rus: Cei doi președinții au convenit ca livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie parţial plătite în ruble. Vorbim despre trecerea treptată la moneda națională. Este o nouă etapă, cu noi oportunități.
Pe de alta parte, Vladimir Putin a primit un nou avertisment, din partea secretarului general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Dacă preşedintele (Vladimir) Putin chiar se gândeşte să facă unei ţări NATO ceva similar cu ce la făcut Georgiei, Republicii Moldova sau Ucrainei, atunci să știe că Alianța NATO se va implica imediat. Putin crede în mintea sa confuză că poate hotărî ce are voie sa facă Ucraina. Letonia, Estonia și Lituania sunt și ele foste republici sovietice. Putin nu are dreptul să decidă ce au și ce nu au dreptul să facă aceste țări.
Pe de alta parte, Amnesty International a anunţat că „menține pe deplin” concluziile raportului în care acuză armata ucraineană de tactici care pun în pericol civilii, în ciuda reacției pline de furie a Kievului. Documentul susține că armata ucraineană a instalat echipamente militare în zone locuite. Preşedintele Zelenski a acuzat organizaţia că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, iar directoarea Amnesty International Ucraina și-a anuntat demisia, în semn de protest.