Cel mai mare număr de decese în Suedia din ultimii 150 de ani. Epidemiologul-șef nu crede în folosirea măștii
Suedia se confruntă cu cel mai mare număr de decese din ultimii 150 de ani din cauza coronavirusului. Acestea s-au înregistrat doar în prima parte a anului 2020.
În perioada ianuarie-iunie a acestui an, au fost înregistrate 51.405 de decese, comparativ cu 6.500 din aceeași perioadă din 2019, arată biroul oficial de statistică din Suedia.
Acesta este cel mai mare număr de decese din Suedia din anul 1869, când țara a fost lovită de foamete și 55.431 de oameni au murit, potrivit CNN.
Totodată, statisticile arată că în Suedia există acum cea mai mică rată de creștere a populației din anul 2005. Au fost înregistrate 6.860 de nașteri anul acesta, până acum, iar cifra se situează la jumătate față de aceeași perioadă a anului precedent.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Și imigrația a scăzut, prin prisma amenințării pandemiei, cu o reducere procentuală de 34,7% față de aceeași perioadă din 2019.
Cifrele par a se explica și prin abordarea diferită a Suedia la începuturile crizei coronavirusului. Guvernul nu a impus carantina, ci a făcut apel la responsabilitatea populației, iar majoritatea barurilor, școlilor, restaurantelor și saloanelor au rămas deschise.
În ciuda abordării mai relaxate a pandemiei, doar 7,3% dintre locuitorii din Stockholm au dezvoltat anticorpii necesari pentru combaterea bolii până la sfârșitul lunii aprilie - cu mult sub procentul de 70-90% necesar imunizării colective.
Până la începutul lunii iunie, numărul de decese provocate de coronavirus în țară era de peste 4.500 persoane, iar acum a urcat la 5.802, arată datele Universității Johns Hopkins.
Suedia a fost criticată de experții în sănătate publică și din cauza numărului mare de decese din centrele de îngrijire pentru vârstnici.
Epidemiologul șef din Suediei, Anders Tegnell, a recunoscut în iunie că Agenția de Sănătate Publică a țării „nu știa că va exista un potențial atât de mare pentru ca boala să se răspândească în căminele de bătrâni, provocând atât de multe decese”.
Suedia respinge în continuare obligativitatea purtării măștilor de protecție
Cu toate acestea, el susține că autoritățile au ales abordarea potrivită. „Am fi putut face unele lucruri mai bine, dar în general cred că Suedia a avut abordarea potrivită în criza coronavirusului” a spus epidemiologul.
„Sunt conștient de numărul foarte ridicat al deceselor, dar nu este atât de mare în comparație cu alte țări precum Belgia, Olanda sau Marea Britanie, țări în care epidemia s-a manifestat similar cu cele nordice”. În privința deceselor din căminele de bătrâni, epidemiologul șef a spus că focarele au fost repede identificate, s-au luat măsuri, și numărul cazurilor au scăzut rapid.
Mai mult decât atât, epidemiologul-șef suedez în continuare nu recomandă utilizarea măștilor de protecție, considerate o măsură absolut necesară pentru prevenirea răspândirii virusului în multe alte state.
Explicația este că măștile ar putea încuraja oamenii să-și asume mai multe riscuri.
„Este foarte periculos să credem că măștile ar putea schimba situația cu privire la COVID-19. Măștile pot fi complementare altor măsuri de siguranță, dar să porți masca și să te înghesui în autobuze, în mall-uri, la cumpărături, cu siguranță este o greșeală” a declarat Tegnell pentru Financial Times.