Cel mai mare aeroport din SUA a rămas în beznă, timp de mai multe ore
Cel mai aglomerat aeroport din lume a fost paralizat, în noaptea de duminică spre luni, de o masivă pană de curent.
Timp de 10 ore, toate plecările de pe Hartsfield-Jackson, din Atlanta, Statele Unite, au fost anulate, iar cursele care ar fi trebuit să ajungă acolo au fost redirecţionate sau amânate. În total, au fost afectate 1200 de zboruri.
Revenirea la normal va fi anevoioasă, spun autoritățile. Acest aeroport primeşte în fiecare zi 250.000i de pasageri şi are o medie zilnică de 2500 de sosiri şi plecări.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Puţin după ora prânzului, avioanele au înțepenit pe pistele aeroportului Hartsfield-Jackson. În terminale, odată cu becuri şi neoane, s-au stins şi monitoarele de afişaj. Haosul şi panica s-au instalat rapid. Oamenii se gândeau la tot ce poate fi mai rău când s-au trezit în beznă.
Pasager: „Nu ştiu ce se întâmplă, nu ne spune nimeni nimic. Doar că nu vin şi nu pleacă avioane. Sincer să fiu, e cam naşpa pentru că am multe trebuie de rezolvat acasă, dar asta e, nu stăm aici degeaba, sigur există o explicaţie.”
„Nu ne spun nimic, eşti pe cont propriu, iar asta e frustrant”, a spus o altă persoană.
Telefonia şi internetul au fost şi ele în suferinţă, dar chiar şi aşa, rețelele sociale au fost inundate cu mărturii video ale confuziei generale. Pe măsură ce se însera şi pasagerii continuau să sosească, situaţia s-a agravat, iar autorităţile au părut depăşite de criză.
Pasager: „Nu am văzut echipe de urgenţă, poliţie, pompieri care să coordoneze puţin evacuarea, aşa că noi, pasagerii, a trebuit să-i cărăm pe oamenii imobilizaţi pe scările rulante blocate, în jos şi-n sus. Bătrâni, handicapaţi, erau aliniaţi în zeci de scaune rulante şi nu se puteau urni, pentru că nu mergeu nici lifturi, nici scări rulante, erau complet neputincioşi. Şi, după ce am trecut de scările rulante, a trebuit să traversăm tunelurile în bezna absolută. A fost înfricoşător. ”
Până de curent ar fi fost generată de un incendiu izbucnit la o unitate electrică subterană, dar sursa focului rămâne deocamdată neelucidată. Deocamdată, autorităţile nu exclud o mână criminală ori chiar un act terorist.
Kasim Reed, primar Atlanta: „Pentru că încă nu ştim care a fost sursă incendiului, nu putem şti dacă nu cumva sistemul a fost atacat pentru a se crea tot acest haos.”
Alimentarea cu electricitate a fost reluată abia după 10 ore, dar asta n-a rezolvat problemle ca prin farmec.
Pasager: „Ne-au ţinut în avion 7 ore, pe pistă, nu ne lăsau nici să tragem apa la toaleta avionului, nu mai era apă.”
Revenirea la normal va dura zile. Datorită poziţiei geografice, aeroportul funcţionează ca nod de transport pentru cei care călătoresc de pe o coastă pe cealaltă a Statelor Unite, dar şi pentru rutele internaţionale, astfel încât efectele penei de curent se resimt pe toate marile aeroproturi americane, dar şi în afara statelor Unite.
Iar sincopa nu putea surveni într-un moment mai prost. În preajma Crăciunului, oamenii sunt deja pe drumuri către rude ori destinaţii de vacanţă.