Cel mai lung tunel feroviar din lume trece pe sub Alpi. Are 57 de kilometri


Ultimul update: Joi 02 August 2012 23:22
Data publicarii: Vineri 15 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

14 ani de sapaturi, 13 milioane de metri cubi de roca scosi din munte si o investitie de 624 de milioane de lire sterline. Sunt cateva dintre cifrele legate de construirea celui mai lung tunel feroviar din lume.

Lucrarile au fost finalizate si va fi inaugurat in 2017.

Tunelul, care trece prin masivul St. Gotthard, din Alpii elvetieni, este parte dintr-un proiect pus la punct de elvetieni pentru a redirectiona traficul vehiculelor grele de pe autostrazi si sosele, in scopul protejarii peisajului impresionant al muntilor. Elvetienii, care platesc 800 de lire sterline fiecare pentru a finanta proiectul, au votat prin referendum punerea lui in practica acum aproape 20 de ani.

Toate eforturile depuse pentru noul tunel vor fi rasplatite, pentru ca durata de transport va fi scurtata cu o ora si jumatate. Tunelul va fi folosit pentru transportul de marfa, cu trenul. Practic marfa care este acum transportata de vehiculele grele, va fi redirectionata spre transportul pe calea ferata. In acest moment, 1,2 milioane de camioane strabat in fiecare an muntii Elvetiei, distrugand plante rare si animale si accelerand procesul de eroziune, cel mai mare dusman al Alpilor.

Cand va fi deschis traficului, tunelul din Alpii elvetieni va fi cel mai lung din lume, dupa Seikan, un tunel din Japonia care are 54 de kilometri lungime.

Alte 8,7 miliarde de lire vor fi folosite pentru construirea mai multor tunele mai mici si a catorva legaturi pentru trenurile de mare viteza. Astfel, acestea din urma vor putea ajunge din Germania direct in Italia cu o viteza de pana la 250 de kilometri la ora.

Pentru oficialii europeni, tunelul facut in Elvetia este primul dintr-un proiect mai amplu. Urmatorul de acest fel va face legatura intre Lyon, Franta si Turin, Italia, in timp ce un al treilea va inlocui tunelul Brenner existent intre Austria si Italia si care este actualmente una dintre principalele artere de circulatie prin Alpi.

Cei 13 milioane de metri cubi de roca scosi din munte pentru construirea tunelului vor fi folositi pentru a “restaura” lacurile alpine care au fost dragate pentru pietris. Totodata, apa calda care curge in adancurile muntelui si care poate atinge 50 de grade Celsius va fi folosita pentru fermele de peste, elvetienii sperand chiar sa obtina astfel propria sursa de caviar.

Tags: investitii,

VIDEO PROTVPLUS.RO