Cecenii care au luptat în Ucraina ar putea fi trimiși în Republica Moldova. „Monitorizăm temeinic. Le știm numele, prenumele”
Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, susține că militari ceceni care au luptat în Ucraina și care acum au fost trimiși în Turcia ca „salvatori” ar putea fi trimiși în Republica Moldova.
„Să nu spunem că nu s-a întâmplat nimic în Moldova. Știți că acum are loc o schimbare la conducerea țării și blocul de putere este întărit pe cât de mult posibil”, a spus Danilov într-un interviu pentru TV 1+1, conform Ukrainska Pravda.
Potrivit lui Danilov, serviciile de inteligență ucrainene au avertizat Republica Moldova că Rusia plănuia o lovitură de stat la Chișinău în viitorul apropiat.
„Rusia vrea cu adevărat ca Moldova "să ia din nou foc", astfel încât să existe acolo un punct de tensiune la care ar trebui să acordăm o atenție maximă”, a spus Danilov.
În acest context, Danilov i-a menționat pe kadîroviţi, luptătorii brutali ai liderului cecen Ramzan Kadîrov, care au luptat în Ucraina de la 24 februarie 2022.
„O parte dintre acele gunoaie care au făcut parte din așa-numitul "grup cecen" aici pe teritoriul nostru, în perioada 24, 25, 26 februarie, sunt acum într-o parte complet diferită a lumii. Momentan lucrează ca "personal de urgență" în Turcia. Monitorizăm acum temeinic această situație pentru a ne asigura că acești "lucrători de salvare" nu ajung în Chișinău. Le știm numele, prenumele și numele patronimice. Îi urmăream cu atenție la acea vreme. Au avut o sarcină personală începând cu 24 februarie”, a continuat Danilov.
Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei
Republica Moldova a dejucat planuri ale Rusiei pentru o lovitură de stat la Chișinău. Planurile Moscovei vizau inclusiv luări de ostatici și atacuri armate asupra unor instituții ale statului, a declarat luni președinta Maia Sandu.
Planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova au fost confirmate de instituţii ale statului şi aveau drept scop schimbarea puterii de la Chişinău, a declarat luni preşedinta republicii, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, transmite Moldpres.
Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.
"Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru", a detaliat Maia Sandu.
"Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control', a dat ea asigurări.
Potrivit Maiei Sandu, în realizarea planului autorii ar fi mizat pe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi persoane cunoscute pentru legăturile cu Vladimir Plahotniuc.
"Scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău cu una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Republica Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul împotriva Ucrainei", a afirmat Maia Sandu.
"Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului şi toţi cei care îi protejează pe aceştia trebuie să fie traşi la răspundere. Siguranţa cetăţenilor şi securitatea ţării este preocuparea noastră principală şi vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul şi cetăţenii, pacea şi ordinea publică. Vă îndemn să rămânem vigilenţi, să fim atenţi şi să credem informaţiile oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informaţional', a atenţionat Maia Sandu.