Cea mai mare sarbatoare a berii din lume, Oktoberfest, a inceput la Munchen. Nemtii se asteapta la 6 milioane de turisti

Ultima actualizare: 22-09-2015 06:58

Traditionala sarbatoare a berii din Germania, Oktoberfest, ajunsa la cea de-a 182-a editie, a inceput in stil traditional, dupa ce primarul Munchenului Dieter Reiter a dat cep primului butoi de bere sambata la pranz, informeaza DPA.

Berea a inceput sa curga dupa numai doua lovituri de ciocan, iar prima carafa de un litru a fost inmanata prim-ministrului bavarez Horst Seehofer.

Conform traditiei, berea trebuie sa curga dupa cat mai putine lovituri in butoi. Anul trecut primarul a avut nevoie de patru lovituri pentru a da cep primului butoi. Chiar inainte de inceperea oficiala a festivalului, care este de asteptat sa atraga 6 milioane de vizitatori pe parcursul celor 16 zile, corturile umplusera pana la refuz "Wiesn" - cum este cunoscut locul de desfasurare.

Munchenul se confrunta in paralel cu un aflux de migranti care fug mai ales din Siria, Afganistan si Irak, cu peste 20.000 de cereri de azil pentru fiecare din ultimele doua weekenduri, chiar daca restabilirea duminica a controalelor la frontiera austriaca a redus sosirile din aceasta saptamana, scrie AFP.

"Situatia este mult mai relaxata decat in ultimele zile", a confirmat Wolfgang Hauner, purtatorul de cuvant al politiei federale. Cu toate acestea, autoritatile bavareze intentioneaza sa "separe diferitele grupuri, astfel incat sa nu apara niciun conflict", argumentand ca solicitantii de azil veniti majoritar din tarile musulmane "nu sunt obisnuiti sa intalneasca in public oameni extrem de beti".

Wilfried Blume-Beyerle, responsabil cu Oktoberfest din cadrul guvernului bavarez, a explicat ca vizitatorii festivalului vor fi orientati spre iesirea din sud a garii, in apropiere de Wiesn, unde sunt desfasurati 500 de politisti, in timp ce migrantii vor si condusi spre iesirea din nord, unde vor fi intampinati in fiecare zi de voluntari cu alimente, bauturi si alte produse de prima necesitate.

Oktoberfest dateaza din 1810, cand a inceput sub forma unei curse de cai la Munchen pentru a amuza publicul cu ocazia nuntii printului mostenitor Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. De atunci, festivalul a fost intrerupt de mai multe ori, in anii marcati de razboaie si mari epidemii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO