Cea mai mare ferma solara plutitoare din lume, construita in China. Energie verde pentru 15.000 de familii


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 08:06
Categorie: Stiri externe

China isi respecta angajamentul de a trece, cat mai rapid, de la energia poluanta la cea verde.

Cativa oameni de afaceri au avut o idee ingenioasa si au acoperit un lac nefolosit cu panouri solare. Au creat astfel cea mai mare ferma solara plutitoare din lume.

Max Rivers, corespondent CNN: "In urma cu 20 de ani, o veche exploatare de carbune a fost inundata. Locul a stat nefolosit pana in 2016, cand cineva a avut o idee. De ce sa nu acopere suprafata apei cu panouri solare?"

Orasul industrial Huai-nan gazduieste cea mai mare ferma solara plutitoare din lume. Zeci de mii de panouri solare plutesc pe suprafata lacului artificial si ocupa o suprafata egala cu 160 de terenuri de fotbal! Cand va fi gata, ferma va alimenta cu energie 15.000 de familii.

Investitia initiala este mare, intrucat toate operatiunile se fac cu ajutorul unor barci. Compania care se ocupa de proiect spune insa ca ferma plutitoare este o optiune eficienta. In primul rand, panourile sunt racite natural de apa. Apoi, pentru ca sunt instalate pe un lac nefolosit, firma nu trebuie sa plateasca o chirie pentru teren.

Yao Shaohua, investitor: "Guvernul nu ne lasa sa instalam panouri solare oriunde vrem. Iar acest teren nu era folosit oricum, asa ca este o solutie eficienta."

China vrea sa abandoneze treptat carbunele ieftin, care i-a sustinut extraordinara crestere economica, dar care a dat nastere unui smog toxic, periculos, ce sufoca marile orase.

Beijingul s-a angajat sa investeasca 150 de miliarde de dolari in urmatorii 3 ani numai in proiecte de energie solara. Alte cateva sute de miliarde vor merge catre companiile care produc energie eoliana sau geotermala.

VIDEO PROTVPLUS.RO