Ce spunea Jimmy Carter despre moarte și care credea că e cea mai mare realizare a sa. Obiceiul avut după 90 de ani
Fostul președinte american, Jimmy Carter, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. A fost cel mai longeviv fost lider al Statelor Unite și a devenit cunoscut pentru importanta activitate filantropică și de promovare a democrației.
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite: „Mă numesc Jimmy Carter și candidez la președinția Statelor Unite”.
Jimmy Carter - fost ofițer în marină, cultivator de arahide și guvernator al statului Georgia - a devenit președintele Statelor Unite în 1977.
Le-a promis americanilor aflați încă sub impactul scandalului Watergate că va fi un lider competent și empatic. Însă a fost și un președinte auster, uluind națiunea cu anunțul că vinde yahtul prezidențial de lux.
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite: „Progresul nostru social și politic s-a bazat pe un principiu fundamental: valoarea și importanța fiecărui individ în parte”.
Ca președinte, a dus o politică externă fructuoasă. A intermediat acordul de pace semnat, în 1978, la Camp David de Israel și Egipt - care a pus bazele politicii americane în Orientul Mijlociu. Însă problemele economice interne și criza ostaticilor din Iran - soldată cu moartea a opt americani - după o operațiune de salvare eșuată - l-au costat președinția. În 1980 a fost înfrânt categoric de republicanul Ronald Reagan.
Fapt neobișnuit, s-a întors în casa modestă a familiei și doi ani mai târziu a înființat Centrul Carter - o organizație menită să promoveze pacea, democrația, drepturile omului peste tot în lume.
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite: „La finalul proiectelor umanitare, am simțit că eu și Rose au fost mai câștigați decât cei pe care i-am ajutat”.
Au urmat patru decenii de ani de activitatea neobosită și peste 100 de deplasări externe, inclusiv în Coreea de Nord, în Cuba și în țările africane.
Kai Bird, biograful lui Jimmy Carter: „În perioada în care eu l-am intervievat, era trecut deja de 90 de ani, dar mergea zilnic la Centrul Carter. Se trezea la 05:00 - 05:30 dimineața și muncea toată ziua".
În loc să câștige bani din discursuri la dineuri, așa cum obișnuiau foștii președinți, Carter a construit locuințe pentru nevoiași, a dus campanii de monitorizare a votului peste tot pe glob și s-a implicat în combaterea epidemiilor în țările sărace. Activitatea lui i-a adus premiul Nobel pentru pace în 2002.
A avut-o în permanență alături pe Rosalynn Carter- care i-a fost soție timp de 77 de ani - și care s-a stins în noiembrie, anul trecut.
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite: „Cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viață a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”.
Președintele Joe Biden a anunțat că drapelele americane vor rămâne în bernă timp de 30 de zile în memoria fostului președinte și a anunțat o zi națională de doliu, pe 9 ianuarie.
Joe Biden, președintele în exercițiu al Statelor Unite: „America și întreaga lume a pierdut, azi, un lider remarcabil, un om de stat și un filantrop extraordinar. Eu și Jill am pierdut, de asemenea, un prieten drag”.
Anul trecut, Jimmy Carter a întrerupt tratamentul pentru o boală necunoscută și primea îngrijiri paliative acasă. În trecut a suferit de un cancer care i se extinsese la ficat și creier. Cu câțiva ani în urmă reflecta cu seninătate cu privire la ideea de moarte.
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite: „Am dus o existență interesantă și plină de aventuri și de mulțumire sufletească. Sunt pregătit pentru orice îmi e rezervat pe viitor”.