Ce spune premierul Arseni Iateniuk despre criza din estul tarii. "Vad SUA, UE si Ucraina exercitand presiuni asupra Rusiei"
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a pledat, in cadrul unei conferinte la Fundatia Konrad Adenauer, pentru un "format Kiev" in negocierile privind solutionarea crizei din estul Ucrainei, care ar include si Statele Unite, relateaza agentia Ukrinform.
"Vad Uniunea Europeana, Statele Unite si Ucraina stand la masa cu aceeasi pozitie si exercitand presiuni asupra Rusiei pentru a o forta sa actioneze in spiritul legii", a declarat Iateniuk, propunand un "format Kiev".
Ucraina este afectata de un "razboi intre intuneric si lumina, intre autoritarism si democratie, intre trecut si viitor", a apreciat premierul ucrainean.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Circa 1,1 milioane de ucraineni au ramas fara tot ce au agonisit, a subliniat Iateniuk.
Potrivit lui, Ucraina respecta in totalitate Acordul de la Minsk semnat pe 12 februarie cu rebelii prorusi din regiunile Donetk si Lugansk.
Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat la Minsk o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. intelegerea a fost negociata in "formatul Normandia", de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.
Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.
Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident de implicare - cu armament si personal - in criza din estul Ucrainei. Rusia neaga orice implicare.
Conflictul separatist ucrainean, izbucnit in martie 2014 in regiunile Donetk si Lugansk, s-a soldat cu peste 6.000 de morti pana in prezent, potrivit ONU.
Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a pledat de asemenea, intr-un interviu pentru Bloomberg, pentru participarea directa a Statelor Unite in negocierile privind solutionarea crizei din estul Ucrainei.