Ce se ştie despre autorul atacului terorist din Viena. Mesajul postat înaintea atentatului

Ultima actualizare: 03-11-2020 19:29

Atacatorul, încolțit și ucis luni seară în Viena de trupele speciale, era un tânăr în vârstă de 20 de ani.

De orgine albaneză, individul era însă născut, crescut și radicalizat în Austria. Ca și în cazul altor atentate, comise de islamiști în Europa, se dovedește că și de această dată, simpatiile pentru Statul Islamic ale atacatorului erau bine cunoscute autorităților. Mai mult, teroristul chiar a făcut închisoare pentru activități teroriste.

Individul, care a împușcat luni seară cu sânge rece vienezi în timp ce se plimbau ori se relaxau la terase, este Kujtim Fejzulai, cu dublă cetățenie, austriacă și nord-macedoneană. Potrivit tabloidului german Bild, tânărul și-ar fi anunțat intențiile în cursul zilei de luni, într-o postare pe Instagram.

Motivul pentru care fusese în închisoare
 

La 20 de ani, el avea deja o condamnare de 22 de luni pentru activități asociate terorismului islamist, după ce, în aprilie 2019, a vrut să plece în Siria, ca să lupte alături de Statul Islamic. Însă, după numai opt luni, a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile. Autoritățile ar fi apreciat că tânărul „nu este capabil de acțiuni violente."

Oficial Poliție: „Am fost martorii unui atac comis de cel puţin un terorist islamist. De zeci de ani nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie în Austria.”

Atacatorul identificat (n.r. şi ucis) era înarmat cu o puşcă de asalt şi o falsă centură de explozibil. Era susţinător al grupării teroriste Stat Islamic.

Potrivit primarului Vienei, atacatorul avea, de asemenea, asupra lui încă o armă și un cuțit. Era deci înarmat până-n dinți.

Cum și-a procurat individul arme de foc, având asemenea cazier, și pe cine a cunoscut în cele opt luni de inchisaore, sunt întrebări formulate astăzi insistent de jurnaliștii austrieci.

Poliția austriacă a reținut mai multe persoane care ar avea legătură cu teroristul
 

Încă din noaptea de luni spre marți, poliţia austriacă a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut mai multe persoane având legături cu teroristul.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „A fost un atac al urii împotriva valorilor noastre fundamentale, asupra stilului nostru de viață, asupra democrației. Trebuie să înțelegem foarte clar că nu e vorba de un conflict între creștini și musulmani ori între austrieci și imigranți. Nu, e un conflict între majoritatea care crede în pace și cei puțini care vor război. E un conflict între civilizație și barbarism.”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO