Ce se întâmplă cu vaccinurile în SUA, când cei programați nu se prezintă la vaccinare

Ultima actualizare: 06-01-2021 21:29

Agravarea pandemiei este o realitate sumbră de o parte şi de alta a Atlanticului. Statele Unite au raportat aproape 4 mii de decese provocate de COVID în doar 24 de ore.

Deşi peste 4,8 milioane de americani au fost injectați până acum cu prima doză din serul Pfizer sau Moderna, vaccinarea merge mai lent decât prevăzuseră responsabilii. Totuşi unii au fost imunizaţi, fără să fie programați în prealabil.

În America este posibil să te vaccinezi împotriva Covid-19 când ieși la plimbare. Asta i s-a întâmplat, în orice caz, lui David MacMillan, student la Drept, care a devenit în câteva ore star pe reţeaua de socializare Tik Tok, unde filmuleţul pe care l-a postat a adunat aproape 800.000 de vizualizări.

Tânărul era la un hipermarket din Washington, cu un coleg, într-o pauză dinaintea cursurilor la facultate. Ei nu fac parte, în niciun caz, din categoriile prioritare pentru vaccinare. Însă, când treceau prin fata farmaciei din interiorul hipermarketului, au primit o ofertă neaşteptată.

David: „Farmacista ne-a strigat. Ne-a spus: "Hei, am două doze de vaccin! Nu vreau să le irosesc, trebuie să la dau cuiva. În două minute v-ați vaccinat cu serul Moderna!" Am răspuns: Da, sigur, vrem. Absolut”.

David și prietenul lui au ajuns să fie vaccinați printr-un concurs de împrejurări. Două persoane care erau programate să fie inoculate nu s-au prezentat. Iar cadrele medicale n-au vrut să piardă dozele de vaccin, care rămân viabile doar câteva ore la temperatura camerei. Aşa că cei doi tineri nu au luat locul nimănui la vaccinare, pentru că dozele pe care le-au primit fie erau folosite imediat, fie erau aruncate.

Până la sfârşitul lunii vor primi şi a doua doză.

David: „Cum există atâta dezinformare, este important ca oamenii să vadă și să înțeleagă că vaccinarea este ceva benefic. Ar trebui să fim bucuroși dacă ne putem vaccina, ca să punem capăt acestei pandemii”.

Recomandările Centrului pentru controlul bolilor sunt clare: Dacă există doze suplimentare care expiră, ar trebui adminsitrate oricui le poate primi.

În virtutea acestui principiu, un spital din Nordul Californiei a vaccinat rapid 850 de persoane. Din cauza unei pene de curent, frigiderul în care erau ţinute dozele de vaccin nu mai răcea, iar responsabilii au hotărât să distribuie de urgenţă dozele care ar fi expirat dacă nu erau folosite. Aşa au ajuns la poliţişti şi gardienii de la penitenciar. Deţinuţii care au vrut au fost, de asemenea, inoculaţi cu serul anti-Covid.

Aproximativ 80 de doze au ajuns la un cămin de bătrâni, iar celelalte au fost distribuite pe principiul „primul venit, primul sosit”, după un apel pentru vaccinare lansat pe reţelele de socializare.

Toți cei care au fost vaccinați peste rând au primit cardul de vaccinare şi vor fi contactaţi pentru a doua doză în cel mult 28 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO