Ce s-ar putea întâmpla cu armata rusă și cea ucraineană odată cu venirea frigului

×
Codul embed a fost copiat

Faza activă a războiului din Ucraina ar mai putea dura 6-7 săptămâni, potrivit serviciilor de informații occidentale. Când vremea se va înrăutăți, ambele părți vor fi nevoite să treacă la lupte de tranșee, situație care îi avantajează doar pe ucraineni.

În tot acest timp nu sunt șanse ca Rusia să reia prea curând livrările de gaze către Germania. Fostul președinte Dimitri Medvedev consideră că Berlinul se poartă ca un inamic al Rusiei și a declarat un război hibrid la adresa Moscovei.

În regiunea Herson, armata ucraineană a eliberat mai multe localități ocupate până de curând de ruși. Cu sprijinul artileriei, infanteria ucraineană a luat cu asalt liniile de fortificație ale invadatorilor. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu tranșee părăsite, iar rușii au suferit pierderi importante în materie de echipamente dar și in randul oamenilor.

Operațiunea se desfășoară, însă, lent, pentru că ucrainenii nu vor să riște prea multe trupe în atacuri frontale.

Pentru a face față ofensivei, rușii au desfășurat în sudul Ucrainei o unitate nouă de blindate, aflată până acum în rezervă, în Rusia. De la Kiev, președintele Zelenski a anunțat că aviația ucraineană a avut o "zi bună" și a subliniat care sunt principalele ținte ale armatei sale.

Citește și
zaporojie, centrala nucleara
Ucraina recunoaște că a lovit o bază rusească în apropiere de centrala de la Zaporojie
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Artileria ucraineană face totul pentru a distruge capacitatea ofensivă a ocupanților, astfel încât toate cartierele generale ale rușilor, toate depozitele lor de muniție și rutele de aprovizionare din regiunile ocupate să fie neutralizate."

Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete

Lansatoare rusești de rachete operează chiar lângă unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit autorităților de la Kiev. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că centrala a fost deconectată, sâmbătă, de la rețeaua electrică, după ce ultima linie de legătură a fost avariată într-un bombardament. Kievul spune că proiectilele au venit din zonele controlate de ruși, în timp ce Moscova susține, că peste 250 de militari ucraineni ar fi încercat din nou să cucerească centrala.

Igor Konashenko, purtator de cuvânt al ministerului rus al Apărării: Forța navală a fost lovită de patru elicoptere Su-30 și două Ka-52 ale Forțelor Aerospațiale Ruse, în urma cărora 20 de bărci, printre care și bărci cu motor, au fost distruse.

În timp ce Moscova nu a venit cu dovezi în acest sens, propaganda rusă nu se sfiește să declare că Gulagurile sovietice erau mai bune decât lagărele de concentrare naziste.

Vladimir Soloviov, realizator rus: "În lagărele de muncă sovietice, lumea îți știa numele și pentru ce infracțiune ai fost închis. Erai o persoană. În lagărele de concentrare germane nu aveai personalitate. Scopul lagărelor sovietice era de reeducare."

Pe frontul economic, Germania a anunțat că va investi încă 65 de miliarde de euro, într-o nouă încercare de a coborî prețul la energie pentru consumatori și a reduce inflația. Cancelarul Olaf Scholz spune că Berlinul va lua toate măsurile necesare pentru a contracara efectele războiului.

Olaf Scholz, cancelarul german: "Rusia lui Putin a încălcat contractele și nu și-a mai îndeplinit obligațiile de multă vreme. Nici măcar în timpul Războiului Rece nu s-a întâmplat așa ceva. Rusia nu mai este un furnizor serios de energie. Asta e noua realitate."

Și liderii UE au reacționat. Rusia folosește gazul ca armă împotriva consumatorilor, dar asta nu va clinti hotărârea și cursul acțiunilor Uniunii a transmis președintele Consiliului european, Charles Michel.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 193. Zelenski acuză Rusia că pregătește o lovitură decisivă în războiul energetic împotriva Europei

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Turcia ar putea fi „un facilitator” în problema centralei de la Zaporojie, i-a spus Erdogan lui Putin
Turcia ar putea fi „un facilitator” în problema centralei de la Zaporojie, i-a spus Erdogan lui Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, sâmbătă, într-o discuţie la telefon, că Turcia ar putea juca rolul de "facilitator" în problema centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a anunţat biroul său de presă.

Ucraina recunoaște că a lovit o bază rusească în apropiere de centrala de la Zaporojie
Ucraina recunoaște că a lovit o bază rusească în apropiere de centrala de la Zaporojie

Ucraina a declarat, vineri, că a lovit o bază rusă din Energodar, în sudul ţării, nu departe de Centrala nucleară Zaporojie de unde acuză Rusia că şi-a scos armamentul înainte de inspecţia echipei de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.