Ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele condițiilor impuse de Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Zelenski a tunat
În ajunul summitului de pace pentru Ucraina, găzduit de Elveția, Vladimir Putin și-a prezentat condițiile pentru încetarea războiului.
În opinia liderului de la Kremlin, Kievul ar trebui să renunțe la ambiția de a intra în NATO și să retragă trupele din regiunile revendicate de ruși, pentru ca Moscova să oprească atacurile.
„Putin nu este în măsură să pună condiţii de pace”, a replicat șeful Pentagonului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Apelurile la înfrângerea strategică a Rusiei, care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare, demonstrează aventurismul extrem al politicienilor occidentali. Fie nu înțeleg amploarea amenințării pe care o creează, fie sunt pur și simplu obsedați de credința în impunitatea și exclusivitatea lor. Ambele pot duce la tragedie”.
Așa a reacționat liderul de la Kremlin după anunțarea a două decizii majore la summitul G7, din Italia - acordul de securitate încheiat de Statele Unite cu Ucraina și planul de folosire a activelor rusești înghețate, în beneficiul Kievului.
Apoi, Putin a promis un armistițiu în Ucraina, însă a pus o condiție de neacceptat pentru Kiev - să își retragă trupele din toate cele patru regiuni din sudul și estul Ucrainei revendicate de Moscova.
Vladimir Putin: „(Atunci) vom ordona imediat, literalmente în același minut, încetarea focului și începerea negocierilor”.
Zelenski: „Aceasta este o renaștere a nazismului, un nazism din noul val, unul rusesc”
Lloyd Austin, șeful Pentagonului: „El (Putin) nu este în măsură să dicteze Ucrainei ce trebuie să facă pentru a ajunge la pace. Nu vrem să vedem un lider al unei țări că se trezește într-o zi și hotărăște că vrea să ștergă granițele și să anexeze teritoriul unui stat vecin. Nu este lumea în care vrem să trăim...”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Aceasta nu este o propunere făcută cu bună-credință, este o propunere care înseamnă de fapt că Rusia trebuie să-și facă jocurile de război, să-și atingă obiectivele, totodată așteptându-se ca ucrainenii să renunțe la mult mai mult teritoriu decât a putut Rusia să ocupe până acum”.
Aflat în Italia pentru summitul G7, președintele Volodimir Zelenski a vorbit la un post italian de ştiri despre condițiile lui Putin.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. Acum putem vedea clar că aceasta este o renaștere a nazismului, un nazism din noul val, unul rusesc. Putin ne cere acum să-i dăm o parte din teritoriile noastre, cele ocupate deja și neocupate, vorbind despre mai multe regiuni ale țării noastre. Doar că nu se va opri și nu va exista niciun conflict „înghețat” – sunt același gen de mesaje pe care le-am auzit în trecut de la Hitler”.
Summitul G7 se încheie sâmbătă (15 iunie), dar începe summitul de pace dedicat Ucrainei, găzduit de Elveția. Peste 90 de țări și organizații vor dezbate aici problema războiului din Ucraina.
Vineri, însă, a avut loc o premieră la evenimentul din Italia. Papa Francisc a devenit primul suveran pontif care a participat la o întâlnire a liderilor celor mai bogate şapte naţiuni ale lumii. Prilejul a fost o reuniune dedicată inteligenței artificiale.