Ce s-a întâmplat în Spania după ce a fost introdus venitul minim garantat, de până la 1.000 de euro

Ultima actualizare: 21-10-2020 07:48
Euro
Profimedia

Autoritățile spaniole nu mai fac față numărului mare de cereri pentru obținerea venitului minim garantat, iar plățile au început deja să întîrzie, la patru luni după ce a introdus această măsură de combatere a sărăciei, scrie Financial Times.

Peste un milion de cereri au fost depuse până în prezent, iar autoritățile se chinuie să țină pasul. Abia jumătate au fost procesate, ceea ce înseamnă că aproximativ 136.000 de gospodării urmează să primească beneficiul în zilele următoare, potrivit guvernului. Oficialii se așteptau ca 850.000 de gospodării să se califice pentru acest beneficiu.

José Luis Escrivá, ministrul spaniol al Securității Sociale, care a susținut introducerea venitului minim garantat, a declarat că răspunsul cetățenilor a arătat necesitatea noii măsuri și că un „efort masiv” al autorităților și noile tehnologii permit guvernului să accelereze procesarea cererilor.

„Doar în prima lună și jumătate am primit tot atâtea cereri (pentru venitul minim garantat, n.r.) cât numărul de cereri de pensionare pe care le primim în fiecare an”, a spus el.

Măsura a fost introdusă în luna iunie și vizează 2,3 milioane sărace din Spania, asigurând un venit pe gospodărie cuprins între 461 și 1.015 euro.

Persoanele cu vârsta între 23 şi 65 de ani şi cu active mai mici de 16.614 euro, excluzând locuinţa şi împrumuturile pe termen scurt, sunt eligibile pentru a fi incluse în noul program.

Administrarea schemei este complexă - cu 14 categorii diferite de plăți suplimentare pentru gospodării, în funcție de numărul de adulți și copii.

Ministerul Securității Sociale spune că aproximativ 160.000 de cereri sunt în așteptare din cauza unor probleme, cum ar fi necesitatea unor documente suplimentare, în timp ce 192.000 au fost refuzate - cele mai multe pentru că persoanele aveau venituri sau averi care depășeau pragul stabilit de guvern pentru a se califica drept beneficiari.

Per total, au fost primite aproximativ 975.000 de cereri pentru obținerea venitului minim garantat - cu excepția a peste 40.000 care au fost depuse de două ori sau nu au fost finalizate - dintre care aproximativ 488.000 au fost procesate.

Ministrul José Luis Escrivá a declarat că guvernul va analiza în luna ianuarie dacă trebuie modificate regulile pentru obținerea venitului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO