Ce s-a întâmplat cu presupușii asasini ai președintelui din Haiti. Au fost surprinse imagini din timpul operațiunii

Dată publicare: 08-07-2021 18:51
Dată actualizare: 08-07-2021 22:38


Este stare de asediu în Haiti, după ce un comando l-a ucis, la reședința sa, pe președintele micului stat insular din Caraibe.

Patru dintre presupușii asasini au fost împușcați într-o confruntare cu forțele de securitate, doi au fost capturați, dar alții sunt în libertate. Soția președintelui a supravieţuit şi a fost transportată în stare gravă la un spital din Miami. La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene anunţau că au dejucat un plan de lovitură de stat, care îl viza pe liderul în vârstă de 53 de ani.

Preşedintele haitian, Jovenel Moise, a fost împuşcat mortal, iar soţia sa grav rănită, după ce indivizi îmbrăcaţi în negru şi înarmaţi au pătruns noaptea în reşedinţa lor privată din Port-au-Prince.

Atacatorii ar fi pretins că sunt agenţi americani anti-drog. Potrivit Portalului Miami Herald, un martor a filmat cu telefonul mobil momentul atacului. Iar în înregistrare se aude cineva cu accent american strigând: "Operaţune anti-drog! La o parte! Toată lumea înapoi!"

Autorităţile haitiene au denunţat, însă, un atac comis de "mercenari profesionişti".

Claude Joseph, premier interimar Haiti: ”Mercenarii au intrat în casa preşedintelui, au pretins că sunt agenţi anti-drog, ceea ce nu erau. L-au ucis pe preşedinte. Cei mai mulţi dintre ei vorbeau spaniolă, unii vorbeau engleză.”

Prima doamnă a fost transportată la un spital din Florida. Este în stare gravă, dar stabilă, potrivit surselor medicale.

Forţele de securitate s-au angajat într-un schimb de focuri cu membrii comandoului, care au fost găsiţi, după câteva ore, ascunşi într-o casă din Port-au-Prince.

Léon Charles, șeful poliției haitiene: ”Patru dintre atacatori au murit şi am arestat doi dintre ei. Am recuperat, de asemenea, trei poliţişti pe care îi ţineau ostatici.”

Dar alţi suspecţi au reuşi să fugă. "Vor fi ucişi sau capturaţi", s-a angajat şeful poliţiei.

Prim-ministrul interimar, Claude Joseph, a făcut apel la calm şi a declarat stare de asediu în ţară. Aeroportul Internaţional a fost închis pentru toate zborurile, cu excepţia celor diplomatice sau umanitare.

Preşedintele haitian a fost asasinat în contextul unui vid de putere. Alegerile parlamentare din Haiti au fost amânate cu un an.

În ultimii doi ani, Jovenel Moise a guvernat ţara prin decrete prezidenţial şi a fost acuzat în repetate rânduri de tendinţe autoritare. Opoziţia consideră că ocupă nelegitim funcţia şi i-a cerut, repetat, demisia.

Devastat în 2010 de un cutremur în care au murit peste 250.000 de oameni şi de uraganul Matthew în 2016, Haiti se confruntă de mai bine de un deceniu cu grave probleme economice şi sociale. Peste 60% din populaţie supravieţuieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi, inflaţia a atins 22% anul trecut, iar hrana şi combustibilul sunt tot mai greu de găsit.

Tags: haiti, asasinat,


VIDEO PROTVPLUS.RO