Ce pedeapsă riscă autorul atacului auspra sinagogii din Pittsburgh

Dată publicare: 27-08-2019 07:18
Dată actualizare: 27-08-2019 07:27


Pittsburgh, atac, armat, sua, raniti, Robert Bowers

Procurorul federal din Pittsburgh a confirmat că va solicita pedeapsa capitală pentru bărbatul acuzat de uciderea a 11 persoane la sfârşitul lunii octombrie 2018, într-o sinagogă din oraşul aflat în statul american Pennsylvania, informează AFP.

Într-un document judiciar înregistrat luni, procurorul Scott Brady susţine că este justificată pedeapsa cu moartea, citând în special "absenţa remuşcărilor" presupusului asasin, precum şi "ura şi dispreţul" acestuia faţă de evrei.

Lui Robert Bowers, un şofer de camion în vârstă de 46 de ani, i se aduc 63 de capete de acuzare pentru comiterea celui mai sângeros atac comis vreodată împotriva evreilor în SUA, în special pentru obstrucţionarea practicării libere a convingerilor religioase care a provocat moartea şi pentru utilizarea armelor de foc în scopul comiterii de asasinate.

Conform autorităţilor, Bowers a dat buzna în sinagoga "Copacul vieţii" în momentul desfăşurării slujbei de şabat, în ziua de sâmbătă 27 octombrie 2018, înarmat cu trei pistoale şi o puşcă de asalt semi-automată. A deschis focul, atacul soldându-se cu 11 morţi şi 7 răniţi.

Bărbatul, un alb care trăia singur într-un apartament situat la 15 kilometri de sinagogă şi de una din cele mai vechi comunităţi evreieşti americane, a declarat, după arestare, că voia "să ucidă evrei".

Înaintea atacului, Bowers a postat numeroase mesaje cu caracter antisemit pe reţeaua de socializare Gab, foarte populară în rândul susţinătorilor de extremă dreapta.

Avocat său a anunţat în mai că speră să evită un proces şi să ajungă la un acord pentru a pleda vinovat, în scopul evitării pedepsei cu moartea pentru clientul său.

Până în prezent nu a obţinut niciun acord, iar data procesului nu a fost fixată încă, a informat un purtător de cuvânt al procurorului federal din Pittsburgh.

Sursa: Agerpres

Tags: autor, atac, pittsburgh,


VIDEO PROTVPLUS.RO