Ce n-are voie să facă o femeie saudită, fără acordul soțului
Deși Arabia Saudită a luat o decizie istorică, acordând femeilor dreptul de a șofa, începând cu iunie 2018, lor li se interzice, în continuare, să divorțeze, să se angajeze, să își deschidă un cont bancar sau să facă o operație, fără acordul tutorelui.
Un decret regal a stabilit, marți, că de anul viitor, femeile saudite vor avea permisiunea de a conduce o mașină. În acest sens, a fost constituit un comitet care să decidă, în decurs de 30 de zile, cum va fi implementată legislația.
Astfel, femeile din Arabia Saudită vor putea aplica pentru un permis de conducere fără să mai aibă nevoie de permisiunea reprezentanților de sex masculin. Cu toate acestea, ele continuă să aibă numeroase restricții, scrie CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce AU voie să facă femeile din Arabia Saudită
Să voteze la alegerile locale
2015 a fost primul an în care femeile au putut participa la alegerile municipale, cât și să candideze pentru un post în administrația publică. Cu toate acestea, candidatelor nu li s-a permis să vorbească cu alegătorii de sex masculin și nici să aibă echipe de campanie mixte.
Să fie numite în Consiliul Consultativ
Cel puțin 17 femei au fost alese, în 2015, când au avut loc alegerile municipale. În 2011, printr-un decret emis de Regele Abdullah, femeilor li s-a acordat dreptul la vot. Doi ani mai târziu, în 2013, a fost emis un nou decret, prin care femeilor le sunt alocate 20% din locurile în Consiliul Consultativ.
Să urmeze studii universitare
Un raport guvernamental din 2015 arată că, în universitățiile din Arabia Saudită, studiază mai multe femei decât bărbați.
Să practice sporturi și să concureze la Jocurile Olimpice
Două sportive saudite au fost desemnate, în 2012, să participe la Jocurile Olimpice. În 2016, numărul lor s-a dublat.
Ce NU AU voie să facă femeile saudite
Femeile din Arabia Saudită nu se pot căsători, divorța, nu pot deschide un cont bancar, nu se pot angaja sau nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale dacă nu au permisiunea tutorelui de sex masculin.
În cazul în care tatăl unei femei este mort sau absent, soțul, fratele, sau o altă rudă apropiată de sex masculin trebuie să îi acorde permisiunea. Există cazuri în care asemenea decizii sunt luate de fiul femeii cu pricina.
Să interacționeze cu persoane de sex opus
Există, totuși, excepții de la regulă atunci când vine vorba de spitale, bănci sau școli medicale. În 2013, autoritățile au impus magazinelor care angajează atât femei, cât și bărbați, să construiască „ziduri”, astfel încât să nu se încalce această regulă.
Să apară în public dacă nu poartă abaya (rochie lungă, de culoare neagră)
Această restricție vestimentară are ca scop să protejeze demnitatea femeilor în spațiul public.
Să conducă o afacere fără să aibă un garant de sex masculin
Femeile care vor să își deschidă o afacere trebuie au nevoie ca doi bărbați să garanteze pentru ele, înainte să li se acorde un împrumut sau o licență.
Să dețină custodia copiilor, în cazul unui divorț
Această regulă se impune dacă băieții au trecut de vârsta de șapte ani, iar în cazul fetelor, dacă au peste nouă ani.
Nu pot aplica pentru un card de identitate sau un pașaport, fără permisiunea tutorelui.
Să mănânce în restaurante care nu au separeuri pentru familii
Majoritatea restaurantelor au o secțiune specială în care femeile pot cina, alături de familiile lor. Totodată, li se cere să intre în restaurant pe o altă ușă decât cea destinată bărbaților. De obicei, este vorba despre o intrare lăturalnică.
Să primească o moștenire egală cu frații
Conform legii moștenirii, fiicele primesc doar jumătate din cât le revine fraților lor. Criticii spun că acest fapt se datorează unei interpretări eronat a Șariei, ceea ce le poate arunca pe femei în sărăcie.