Ce a spus Vladimir Putin după ce transmisiunea discursului său a fost întreruptă. VIDEO
În plin conflict sângeros pornit în Ucraina, Kremlinul a organizat un concert strident, transformat repede într-o manifestație deșănțată, în favoarea războiului.
Conform jurnaliștilor străini, stadionul a fost umplut cu studenți și angajați de la stat, aduși cu autobuzele și plătiți.
Transmisiunea discursului rostit de Vladimir Putin a fost însă întreruptă brusc. Ruşii au dat vina pe o defecţiune tehnică, dar pe internet convingerea generală este că la mijloc a fost mâna hackerilor.
Discursul rostit de Putin a festivităţile dedicate împlinirii a 8 ani de la anexarea Crimeei, a fost întrerupt brusc. Se pare că hackerii au reuşit să îngheţe transmisiunea televiziunii naţionale ruse. Regia de emisie a comutat brusc pe un moment derulat ceva mai devreme. Oficial, Kremlinul a dat vină pe o problemă apărută la un server.
"S-a întâmplat ca începutul operațiunii să coincidă cu data nașterii a unuia dintre conducătorii noștri militari de renume...", a spus Putin până când emisia a fost comutată.
Ulterior, discursul președintelui rus a fost difuzat din nou, de data aceasta integral. Putin vorbea despre amiralul Fiodor Ușakov (1745 – 1817) atunci când transmisiunea discursului său a fost întreruptă. „S-a întâmplat ca începutul operațiunii să coincidă cu data nașterii a unuia dintre conducătorii noștri militari de renume, Fiodor Ușakov, care în întreaga sa strălucită carieră militară nu a pierdut nicio bătălie. Cândva Ușakov spusese: „aceste furtuni vor fi spre gloria Rusiei”, a spus Putin și a adăugat: „Așa a fost atunci, așa este astăzi și așa va fi întotdeauna”, potrivit Rador.
Vladimir Putin
“The beginning of the special operation in Ukraine coincides with the birthday of Fedor Ushakov, 24th Feb 1745”
Ushakov was an admiral of the Russian navy of a brilliant undefeated career who lived a life devoted to teachings of Christ & services to the Church. pic.twitter.com/Uw8JhPVuzW
— chambeili® Official (@chambeili) March 18, 2022
Deşi Rusia este acum un stat paria pe scena internaţională, Kremlinul nu s-a jenat să organizeze un spectacol grotesc pe principalul stadion din Moscova. Peste 100 de mii de oameni purtând culorile steagului naţional au umplut tribunele şi gazonul. Ore întregi s-au succedat cântece patriotice şi discursuri înflăcărate despre conducere şi forţele armate.
Pe scenă a urcat și Oleg Gazmanov, care a interpretat cântecul patriotic „Made in URSS”, în care este menționată și Republica Moldova.
Melodia începe cu aceste versuri: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova / Aceasta este țara mea / Sahalin și Kamceatka, munții Urali / Aceasta este țara mea / Teritoriul Krasnoiarsk, Siberia și regiunea Volga / Kazahstan și Caucaz, precum și țările baltice”.
Apogeul l-a reprezentat apariţia pe scenă a lui Vladimir Putin, care şi-a repetat tezele binecunoscute.
Vladimir Putin: „Oamenii care locuiau și locuiesc în continuare în Donbas au fost imediat supuși unei blocade, unor bombardamente sistematice cu tunuri. Toate aceste lucruri formează ceea ce se numește genocid. Ideea de a-i scăpa pe oameni de genocid reprezintă obiectivul operațiunii militare speciale pe care am început-o în Donbas și în Ucraina."
Putin a citat din Evanghelia după Ioan ca să susţină succesele armatei ruse.
Vladimir Putin: „Acum îmi vin în minte cuvintele din Sfânta Scriptură: "Nu există dragoste mai mare decât atunci când cineva își dă sufletul pentru aproapele său" apluze. Și vedem cât de eroic acționează băieții noștri, în cursul acestei operațiuni speciale. Se ajută reciproc și își protejează aproapele de gloanțe cu propriul corp. O astfel de unitate nu am mai avut de mult.”
Şi totuşi fostul ministru de Externe din mandatul prezidenţial al lui Boris Elţîn îl contrazice pe Putin.
Andrei Kozyrev, fost ministru de Externe al Rusiei: "Nu e nicio șansă ca Rusia să câștige acest război. Întrebarea e cât de repede va fi absolut categorică înfrângerea lor. Iar asta depinde de sprijinul Occidentului pentru Ucraina, care ar trebui consolidat în fiecare zi."
Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus: "Orice transport care trece prin teritoriul ucrainean şi despre care credem că ar conţine armament este o țintă legitimă."
Fostul demnitar, şi totodată şeful lui Lavrov în anii '90, este convins că acesta din urmă repetă pur şi simplu ce i se cere de la Kremlin.
Andrei Kozyrev: "Lavrov n-are nicio putere. S-a redus pe sine la statutul de lacheu. Putin o să accepte sa discute cu adevărat abia când o să-i ajungă cuțitul la os. Abia atunci va ridica telefonul și va vorbi cu Zelenski."
Pentru Mihail Hodorkovski, fostul patron al Yukos, care - în urma unui proces politic - a stat 10 ani după gratii în Rusia, pentru a sista finanţarea războiului trebuie accentuată presiunea pe oligarhii ruşi.
Mihail Hodorkovski: "Toate conturile oligarhilor care funcţionează pe post de buzunar al lui Putin trebuie blocate, pentru ca toţi să simtă usturător sancţiunile."
Mai ales din banii lor şi-a clădit Putin palatul imens de pe ţărmul Mării Negre, după cum a dezvăluit anul trecut şi opozantul său Aleksei Navalnîi. Potrivit investigaţiei acestuia, banii au venit de la un fond rusesc de investiţii care a solicitat... donaţii caritabile din partea oligarhilor.
Sunt totuşi destui cei care nu aşteaptă salvarea de la miliardarii ruşi.
Tom Burgis, Autor 'Kleptopia': "Putin e un fel de Naş al oligarhilor, până la urmă ei datorează tot ce au şefului. Şi, aşa cum a făcut deja în trecut, Putin le poate lua doar cu un pocnet din deget."