Ce ar fi putut provoca ”boala misterioasă" soldată cu sute de spitalizări în India

08-12-2020 19:05


india

Autorităţile indiene investighează dacă organocloruri utilizate ca pesticide sau în controlul ţânţarilor au provocat moartea unei persoane şi spitalizarea a peste 400 în sudul statului Andhra Pradesh în ultimele zile, relatează Reuters citat de Agerpres. 

Peste 300 de copii au fost infectaţi, majoritatea prezentând ameţeli, stare de leşin, dureri de cap şi vărsături. Toţi au fost testaţi negativ la COVID-19.

Parlamentarul Narasimha Rao din statul Andhra Pradesh a scris pe Twitter că a vorbit cu experţi guvernamentali în domeniul medical şi că "cea mai probabilă cauză a îmbolnăvirilor ar reprezenta-o substanţe otrăvitoare organoclorurate".

"Este una dintre posibilităţi", a declarat Geeta Prasadini, director de sănătate publică în statul Andhra Pradesh, adăugând că se aşteaptă rapoartele testărilor pentru a se stabili cauza.

Ea a precizat că în ultimele 24 de ore nu au apărut alte cazuri grave.

Un bărbat de 45 de ani a murit la sfârşitul săptămânii trecute.

Organoclorurile sunt interzise sau restricţionate în multe ţări după ce studii au arătat că pot provoca cancere şi alte boli. Unii dintre aceşti poluanţi rămân în mediu înconjurător ani de zile şi se acumulează în grăsime corporală animală şi umană.

Nu se ştie exact cât de utilizate sunt aceste substanţe chimice în India, deşi se găsesc în insecticidul DDT folosit în controlul ţânţarilor.

Expunerea la pesticide organoclorurate pe o perioadă scurtă poate provoca convulsii, cefalee, ameţeli, greaţă, vărsături, tremurături, confuzie, slăbiciune musculară, vorbire neclară, salivaţie şi transpiraţie, au afirmat autorităţile sanitare americane.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO