Imagini exclusive: Cum petrecea mafiotul Clamparu de revelion in timp ce era cautat de FBI

Ultima actualizare: 09-10-2012 18:09

Ion Clamparu, poate cel mai cautat dintre infractorii romani, a fost arestat, la Madrid. Autoritatile spaniole aveau informatia ca pe numele individului exista o condamnare la 13 ani de inchisoare pentru trafic de persoane.

Clamparu urmeaza a fi audiat de un judecator, pentru punerea in aplicare a mandatului europena de arestare.

Grupul condus de Ioan Clamparu a strans, din activitati de crima organizata, sume totalizand milioane de dolari, bani folositi si pentru a determina stoparea amplei anchete declansate impotriva retelei de crima organizata coordonata de el, se arata in rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) din cadrul Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La inceputul lunii iulie 2011, peste o suta de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni globale de amploare a Interpol, supranumita Infra-Red, ce ii vizeaza pe unii din cei mai periculosi fugari ai lumii, pe lista de cautari fiind si romanul Ioan Clamparu, suspectat de trafic de persoane.

Anchetatorii au vizat 29 de tari si 450 de persoane suspectate de infractiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri.
Romanul Ioan Clamparu - considerat a fi unul din cei mai periculosi lideri mafioti - se afla si el pe lista celor mai cautati 26 de infractori, fiind banuit ca ar avea legaturi cu cluburi si hoteluri din Marea Britanie

In timp ce era cautat de toata lumea, Clamparu n-avea nicio problema in a-si petrece revelionul alaturi de rude si prieteni acasa in Bacau.

.

Conform anuntului Interpol, insotit de o fotografie a lui Clamparu, acesta este cautat de autoritatile romane pentru constituirea unei retele de trafic de persoane, care a obligat peste o suta de femei sa se prostitueze in Spania. Politia crede ca el are legaturi cu cluburi de noapte si hoteluri din Marea Britanie si Irlanda.

In ianuarie 2006, cazul Clamparu a fost dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, drept exemplul de esec in combaterea criminalitatii.

Traian Basescu sustinea ca in cazul Ioan Clamparu trei state europene au atentionat asupra deficientelor de colaborare in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere. "Lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica patru tari. Se procedeaza la arestarea simultana a infractorilor si voi ii puneti in libertate. Ati stricat toatao peratiunea in cele patru tari!", afirma presedintele Basescu, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, din 11 ianuarie 2006.

Ioan Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism.
Membri ai filierei conduse de Clamparu au fost prinsi si arestati in Romania, Spania, Italia si Cehia, in vreme ce el a fost dat in urmarire internationala din martie 2003.

Fostul procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, il indica pe Ioan Clamparu drept lider al unei retele de crima organizata pe relatia Spania. El sustinea ca Ioan Clamparu are legatura cu gruparea condusa de fratii Vasile si Ion Balint (zisi Sile si Nutu Camataru) si, respectiv, cu Silviu Dudita (Fluturica) - arestati si condamnati pentru mai multe infractiuni cu violenta.
Tribunalul Sibiu a pronuntat, in 20 iunie 2008, o sentinta de condamnare a opt inculpati - membri ai clanului condus de Ioan Clamparu - pentru comiterea in principal a unor infractiuni de trafic de persoane, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat avand drept scop comiterea de infractiuni grave, proxenetism, spalare de bani, la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci ani si noua ani si sase luni.

Pedepsele au fost majorate la Curtea de Apel Alba Iulia, aceastea variind intre cinci si 13 ani.

Ioan Clamparu a primit o pedeapsa de 13 ani de detentie, el fiind dat in urmarire de politistii romani. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO