Categoria de vârstă la care vaccinul făcut de Moderna a generat „un răspuns imunitar promițător”
Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat miercuri că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 a generat un răspuns imunitar promiţător la persoanele în vârstă.
Rezultatele au venit în urma unui test clinic de etapă iniţială în cadrul căruia vaccinul a fost administrat unui grup de 10 adulţi cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, precum şi unui alt grup format tot din 10 persoane, dar cu vârste de peste 71 de ani, relatează agenţia EFE.
Anunţul a fost făcut în timpul reuniunii comitetului de evaluare asupra practicilor de imunizare al Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention - CDC).
Fiecărui participat la acest test clinic i-au fost administrate două doze de vaccin de 100 de micrograme, la un interval de 28 de zile între ele. Potrivit laboratorului Moderna, participanţii la testul clinic au produs anticorpi neutralizanţi, despre care cercetătorii cred că sunt necesari pentru dezvoltarea imunităţii faţă de virusul SARS-CoV-2, precum şi celule imunitare T, de asemenea necesare.
Anticorpii observaţi la aceste două grupuri de voluntari au fost mai semnificativi decât cei dobândiţi de pacienţi care s-au recuperat în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, mai notează compania.
Cât despre posibilele efecte secundare ale vaccinului, unii dintre participanţii la testul clinic au acuzat în urma injecţie stări de oboseală, dureri de cap sau frisoane, dar cele mai multe dintre simptome au dispărut după două zile.
Compania Moderna a publicat în luna mai datele preliminare ale studiului clinic iniţial care au relevat că vaccinul său experimental a produs anticorpi la 45 de voluntari adulţi sănătoşi, dar comunitatea ştiinţifică a avertizat de mai multe ori că acest eşantion de voluntari este redus şi efectele vaccinului ar putea fi diferite în cazul altor categorii de populaţie, cum ar fi vârstnicii.
Vaccinul experimental conceput de Moderna conţine material genetic denumit ARN mesager, sau ARNm, despre care cercetătorii estimează că determină sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.
Această companie farmaceutică a început în luna iulie ultima fază a testelor clinice ale vaccinului pentru care în această etapă mizează pe participarea a circa 30.000 de voluntari. Vaccinul Moderna este unul din cele şase semnalate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la începutul lunii august ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice.
Tot la începutul lui august, laboratorul Moderna a ajuns la un acord cu guvernul american pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu opţiunea achiziţiei a 400 de milioane de doze suplimentare.
Şi Comisia Europeană a anunţat cu câteva zile în urmă finalizarea negocierilor preliminare cu Moderna pentru achiziţia a cel puţin 80 de milioane de doze de vaccin, odată ce acesta îşi va fi demonstrat eficacitatea şi siguranţa.