Prima decizie majora luata de Donald Trump. Statele Unite s-au retras din Parteneriatul Trans-Pacific
Presedintele american Donald Trump a semnat luni actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), relateaza agentiile France Presse si Reuters.
TPP, pe care SUA il semnasera, dar inca nu il ratificasera, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administratiei Obama catre regiunea Asia-Pacific in fata unei Chine care se dezvolta rapid.
Tratatul, vazut ca o contrapondere la influenta tot mai mare a Chinei, a fost semnat in 2015 de 12 tari din Asia-Pacific reprezentand 40% din economia mondiala, insa nu a intrat inca in vigoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Vorbim despre acest lucru de mult timp", le-a spus el jurnalistilor prezenti la ceremonia de semnatura, considerand ca decizia "este o alegere buna pentru lucratorul american".
In timpul campaniei, Donald Trump a denuntat ferm acest acord, spunand ca este unul 'teribil', si a promis sa retraga SUA cat mai repede din TPP.
De partea cealalta, administratia Obama l-a prezentat ca cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord inseamna mai mult decat simpla ridicare a barierelor vamale.
Intelegerea prevede de asemenea ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte nationale din tarile membre catre companiile straine fara avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la munca in conformitate cu normele Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).
Numeroase ONG-uri denunta totusi efectele perverse ale unui acord considerat opac in legatura cu drepturilor lucratorilor, mediul, pierderea suveranitatii sau accesul la medicamente.
Premierul japonez Shinzo Abe, mare aparator al acordului, a recunoscut la sfarsitul lui 2016 ca un TPP fara SUA "nu ar avea sens".
Tratatul a fost semnat de 12 tari: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam.
Trump interzice finantarea ONG-urilor straine care sustin avorturile
Presedintele american Donald Trump a semnat luni un decret care interzice finantarea din fonduri federale a ONG-urilor internationale care sustin avortul, transmite AFP.
Aceasta decizie ar putea sa starneasca ingrijorarea asociatiilor americane de planning familial si de aparare a drepturilor femeilor, in contextul in care noul presedinte s-a inconjurat in guvernul sau de oficiali care sunt ostili in mod deschis dreptului la avort.
Restrictiile au fost adoptate pentru prima data in timpul presedintelui republican Ronald Reagan, dupa care au fost anulate de democratul Bill Clinton. Ele au fost aplicate din nou de republicanul George W. Bush si anulate ulterior de democratul Barack Obama.
Impulsionati de victoria lui Donald Trump la 8 noiembrie, opozantii americani ai avortului s-au mobilizat si au adoptat inca din decembrie, in unele state in care se afla la putere, masuri draconice impotriva intreruperii de sarcina.
Noul presedinte s-a angajat sa numeasca la Curtea Suprema un judecator care se opune ferm avortului, precizand ca acest nou raport de forta in cadrul celei mai inalte instante ar putea pe termen lung sa duca 'automat' la anularea 'Roe V. Wade', emblematica decizie care a legalizat avortul in 1973 in SUA.
Sursa: CNN
Etichete: SUA, donald trump, presedinte, japonia, economie, tratat,
Dată publicare:
23-01-2017 15:26