Castigatorii celei de-a 100-a editii a Premiilor Pulitzer. Publicatia Associated Press, recompensata pentru serviciul public
Castigatorii celor 21 de categorii au fost anuntate la New York's Columbia University, care administreaza premiile create prin testament de ziaristul Joseph Pulitzer.
Premiul Pulitzer pentru serviciul public i-a fost acordat Associated Press, pentru relatarile despre abuzurile la locurile de munca din industria pestelui, iar cel pentru reportaj breaking news, cotidianului Los Angeles Times pentru acoperirea masacrului de la San Bernardino.
Premiul pentru reportaj de investigatie a fost impartit de Tampa Bay Times si Sarasota Herald Tribune pentru relatarile despre spitalele de boli mentale din Florida.
Agentia Reuters si New York Times au fost recompensate cu premiul pentru fotografie breaking news pentru imagini din criza migrantilor din Europa si Orientul Mijlociu.
A Pulitzer Prize-winning photo of Europe's refugee crisis from @tylerhicksphoto pic.twitter.com/eFhjyMwRbx
— The New York Times (@nytimes) April 18, 2016
New York Times a obtinut in acest an premiul Pulitzer pentru reportaj international, cu relatarea despre violentele indurate de femei in Afganistan, in timp de Washington Post a castigat premiul pentru reportaj national.
Alissa J Rubin de la New York Times a primit premiul la categoria reportaj international pentru relatarile despre felul inuman in care sunt tratate femeile in Afganistan.
Premiul pentru acoperire nationala i-a revenit echipei de la Washington Post pentru stabilirea unei baze de date despre cat de des si de ce ucide politia americana.
"Hamilton", mare succes pe Broadway al lui Lin-Manuel Miranda, a primit premiul pentru drama, iar "The Sympathizer" al lui Thanh Nguyen, a obtinut premiul Pulitzer pentru fictiune - povestea unui imigrant "cu doua feluri de a gandi" si doua tari, Vietnam si SUA.
Premiul pentru istorie a fost decernat cartii "Custer's Trials: A Life on the Frontier of a New America" a lui T.J. Stiles.
Ajunse la editia cu numarul 100, aceste distinctii au fost create potrivit dorintei exprimate in testamentul sau din 1904 de Joseph Pulitzer, ziarist american de origine ungara, unul dintre promotorii celebrei scoli de jurnalism de la universitatea amintita.
Anual, Universitatea Columbia primeste peste 2.400 de candidaturi pentru aceste premii, care sunt apoi analizate de diferite jurii, formate in total din aproximativ o suta de experti. Castigatorii primesc cate 10.000 de dolari, singura exceptie fiind premiul pentru jurnalism in beneficiul public, decernat unei publicatii si nu unei persoane, si care consta intr-o medalie de aur.
Anul trecut, aceasta distinctie speciala a revenit ziarului ''The Post and Courier'' din Charleston (statul american North Carolina), pentru reportajul ''Till Death Do Us Part''(''Pana cand moartea ne va desparti''), avand ca tema violenta de gen.
La editia din 2015, marele castigator a fost cotidianul ''The New York Times'', care a primit trei premii, dintre care unul despre epidemia de Ebola din Africa Occidentala.
De altfel, acest ziar detine si recordul numarului total de premii Pulitzer si de nominalizari, 117, relateaza Reuters, citand pagina electronica a NYT.