Capitala Senegalului a fost acoperită de un strat gros de praf. Care este motivul
Un strat de praf a acoperit capitala Dakar de joi, un fenomen neobişnuit care prezintă un risc "crescut" pentru persoanele fragile şi afectează mai multe regiuni din Senegal, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, informează AFP.
Locuitorii din Dakar, care se dezobişnuiseră să mai poarte mască de protecţie, au început să o folosească din nou vineri, nu pentru a se proteja de COVID-19, ci de particulele de nisip care au învăluit capitala. Cerul era vizibil plin de particule, în timp ce un strat de praf a acoperit caroseriile maşinilor.
"Este un strat de nisip venit din Mauritania", o ţară vecină în mare parte deşertică şi lovită cu regularitate de furtuni de nisip, a declarat Ngor Ndiaye, oficial al Agenţiei Naţionale de Aviaţie Civilă şi Meteorologie (Anacim).
Dakar se poate confrunta cu un astfel de fenomen la începutul sezonului ploios, de obicei în jurul lunii iulie până în noiembrie, începând din mai în alte regiuni, a mai spus el.
Anacim a avertizat vineri, pe reţelele de socializare, în legătură cu o calitate "foarte proastă" a aerului în Dakar, cu concentraţii de particule în suspensie de peste 900 de micrograme pe metru cub, de aproape 20 de ori peste nivelul maxim recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o expunere de 24 de ore.
Riscul pentru sănătate este "ridicat" pentru persoanele extrem de sensibile, precum cele care suferă de boli respiratorii, pentru copiii mici sau persoanele în vârstă, a avertizat Anacim.
Praful ar trebui să înceapă să se disipeze treptat începând de sâmbătă, în jurul orei 18:00 (locală şi GMT), a mai spus Anacim.