Canada retrage familiile personalului diplomatic de la Kiev

Ultima actualizare: 25-01-2022 20:52
canada flag
Getty

Canada a anunţat marţi repatrierea familiilor diplomaţilor aflaţi la post la Kiev din cauza „desfăşurării militare ruse'' la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, după decizii similare ale Statelor Unite şi Regatului Unit, relatează AFP.

Am luat decizia de a retrage temporar copiii sub 18 ani ai angajaţilor canadieni ai ambasadei precum şi pe membrii familiilor acestora'', a indicat Ministerul Afacerilor Externe din Canada.

Guvernul canadian evocă „desfăşurarea militară rusă actuală şi activităţile de destabilizare în şi în jurul Ucrainei'' pentru a-şi justifica decizia.

Washingtonul a anunţat de duminică rechemarea anumitor diplomaţi şi a familiilor acestora, înainte de Regatul Unit, luni. O decizie însă considerată „prematură'' şi „excesivă'' de către autorităţile ucrainene.

Kremlinul a denunţat marţi intrarea în alertă a mii de trupe americane, considerând-o o nouă „exacerbare a tensiunilor'' de către Washington.

Tensiunile în jurul Ucrainei au crescut brusc în ultimele săptămâni

Forţele armate ruse au lansat marţi o nouă serie de manevre în apropierea Ucrainei şi în Crimeea anexată care au implicat 6.000 de oameni, avioane de luptă şi bombardiere.

Liderii occidentali au convenit să răspundă cu o singură voce la un potenţial „atac'' rusesc asupra Ucrainei prin impunerea de sancţiuni de o severitate fără precedent asupra Moscovei, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson.

Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina

În urmă cu câteva zile, Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina.

Aşteptările sunt ca Departamentul de Stat să îi încurajeze pe americani să înceapă să părăsească Ucraina cu zboruri comerciale, atât timp cât „acestea mai sunt disponibile”, a precizat un oficial.

Criza din Ucraina

Pe fondul mobilizării în creștere a prezenței miitare rusești la granița cu Ucraina, 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în țările aliate din Estul Europei.

Este un mesaj transmis domnului Putin, că ne luăm responsabilitățile în serios”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Și Marea Britanie este gata să desfășoare trupe pentru protejarea aliaților din est, dacă Rusia invadează Ucraina.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Numărul forțelor pe care secretarul de stat le-a pus în alertă se ridică la aproximativ 8.500 de militari”.

Vor veni de la baze din Statele Unite și, dacă vor fi desfășurați, vor face parte din forța de răspuns a NATO”.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO