Bruxelles-ul, în gardă. Industria europeană de armament ar putea trece la statutul de „economie de război”
Comisia Europeană va propune marți modalități prin care Uniunea Europeană să își stimuleze industria de armament, astfel încât să poată trece la "modul economiei de război" ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va prezenta propuneri pentru a încuraja țările UE să cumpere împreună mai multe arme de la companii europene și pentru a ajuta aceste firme să își mărească capacitatea de producție, potrivit unor oficiali europeni, citați de Reuters.
"Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem la modul economiei de război. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că industria europeană de apărare trebuie să își asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru", a declarat Breton, prezentând în avanpremieră pachetul de măsuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Europa trebuie să facă mai mult pentru a se proteja
Breton, un fost director executiv al unei companii franceze de tehnologie, a mai spus că posibilitatea unui nou mandat prezidențial american pentru Donald Trump - care a pus la îndoială angajamentele Washingtonului față de NATO - înseamnă că Europa trebuie să facă mai mult pentru a se proteja.
"În actualul context geopolitic, Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri la fiecare patru ani", a declarat Breton.
Războiul Rusiei din Ucraina a determinat multe țări europene să crească cheltuielile pentru apărare.
Însă oficialii UE susțin că eforturile pur naționale sunt mai puțin eficiente și doresc ca organismele UE să joace un rol mai important în politica industrială de apărare.
Analiștii spun că războiul a evidențiat faptul că industria europeană a fost prost pregătită pentru unele provocări majore, cum ar fi creșterea bruscă a cererii pentru cantități mari de muniție de artilerie.
Propunerile lui Breton includ crearea unei versiuni europene a programului american Foreign Military Sales, deschide o nouă filă, în cadrul căruia Statele Unite ajută alte guverne să cumpere de la companiile de armament americane.
O altă propunere ar permite UE să oblige firmele europene de armament să acorde prioritate comenzilor europene în perioade de criză, mai notează sursa citată.
Sursa: Reuters
Etichete: razboi, uniunea europeana, economie, aparare,
Dată publicare:
05-03-2024 16:48