Britanicii se pregătesc pentru întâlnirea cu furtuna Jocelyn, după ce furtuna Isha a făcut ravagii. Curse de tren, anulate
După furtuna „Isha”, britanicii și irlandezii se pregătesc pentru întâlnirea cu „Jocelyn”. O nouă furtună vă lovi începând de marți Regatul Unit și Irlanda.
Meteorologii au emis avertismente de vânt puternic și ploi.
Ca măsură de precauție, toate cursele de tren din Scoția au fost anulate, de marți seară și până miercuri dimineață. Asta după ce, în ultimele două zile, ploile și vântul puternic au dat peste cap traficul aerian și feroviar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Marea Britanie, vântul a suflat cu peste 160 kilometri pe oră. În părțile nordice ale Irlandei de Nord, Angliei și Scoției nu au mai fost rafale așa puternice, de 10 sau chiar 20 de ani.
Vijelia a smuls acoperișuri și a luat pe sus mobilierul de grădină. Camerele de supraveghere au filmat momentul în care vântul dezlănțuit dărâmă un gard și pune în mișcare o mașină parcată pe o șosea înclinată. Urgia a luat cel puțin două vieți. E vorba de doi bărbați care au murit în accidente rutiere provocate de numeroșii copaci rupți.
Furtuna Isha a paralizat transporturile rutiere și feroviare în mai toate colțurile Regatului Unit. Cele mai mari probleme au fost însă în traficul aerian. Zeci de zboruri au fost anulate sau redirecționate către alte orașe europene, iar o călătorie de câteva ore s-a transformat pentru sute de britanici într-un periplu de jumătate de zi.
O aeronavă care decolase din Manchester către Dublin nu a mai ajuns la destinație. A fost redirecționată către un aeroport din Paris, la peste 700 de km distanță. Un zbor din Gran Canaria către Balfast a fost și el redirecționat către Paris, la peste 800 de km distanță. Iar o aeronavă care decolase de la Sevilla către Edinburgh a ajuns în Koln, la peste 800 de km depărtare.
Din cauza vijeliei, piloții au depus eforturi considerabile pentru a aduce aeronavele la sol în siguranță.
În Irlanda, peste 170.000 de locuințe, ferme și sedii comerciale au rămas fără curent electric. Românii din Dublin au simțit direct furia furtunii.
Femeie: „Ploaia, apoia a început să bată vântul foarte tare, un vânt foarte purtnic. Au început să cadă copaci. Sunt multe școli care au închis pentru că au rămas fară curent. În continuare vântul bate cu putere, mai sunt nori de ploaie dar și soare. Vântul era foarte puternic, nu puteai să stai afara, foarte multe panouri sau afișe erau luate de vânt.”
Femeie: „În zona în care locuiesc eu nu a fost foarte puternic, dar sunt zone în care toată lumea a rămas fară curent electric. Echipele sunt acolo să remedieze. Am înțeles că sunt undeva la 235.000 de oameni fară curent. Furtuna acum a trecut dar ne pregătim de o alta furtună, din ce am înțeles se numește „Jocelyn”. Copaci căzuți, școlile sunt închise majoritatea.”
În acest timp, și croații dau piept cu gerul. Încă din weekend, termometrele au arătat aproape în fiecare dimineață temperaturi de minus zece grade. Ieri s-au înregistrat chiar minus 14 grade.
Bărbat: „Acesta e „echipamentul meu”. Bocanci, pantaloni de catifea. Fără căciulă. Nu mi-e teamă de nimic.”
Spitalele din Croația s-au umplut de oameni care au căzut pe trotuarele acoperite de gheață și au suferit fracturi.
Peste ocean, americanii își revin după unul dintre cele mai severe episoade de iarnă din ultimele decenii. Într-o saptamană au fost înregistrate aproape 100 de decese în 13 state federale din cauza gerului și a viscolului.
În statul Oregon, o stare de urgență decretată din cauza intemperiilor, vineri, e încă în vigoare, întrucât există risc de inundații și alunecări de teren.
Meteorologii au emis noi avertismente de furtuni pentru regiuni din estul și centrul Statelor Unite, locuite de aproape 60 de milioane de oameni.