Brexitul poate incepe. Regina Elizabeth a II-a a promulgat legea care permite Theresei May sa declanseze “divortul de UE”
Regina Elizabeth a II-a a promulgat legea adoptata de Parlamentul britanic luni seara, care permite premierului Theresa May sa declanseze procesul de iesire a Mari Britanii din UE, informaza Reuters.
In consecinta, premierul poate activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial negocierilor pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.
Anuntul, facut de presedintele Parlamentului John Bercow, a confirmat ca May poate incepe negocierile de iesire din UE in orice moment. Purtatorul de cuvant al premierului a sugerat, insa, luni ca decizia va interveni spre sfarsitul lunii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parlamentul Marii Britanii a aprobat luni, fara niciun amendament, legislatia pentru declansarea Brexit.
Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vizand sa defineasca ”liniile directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului, scrie News.ro.
Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.
Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.
Negocierile ar urma sa dureze doi ani, insa sarcina va fi titanica pana se va ajunge la capatul ”divortului cel mai complex din istorie”, potrivit fostului ministru conservator William Hague.
Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa.