Strategia lui Breivik in procesul de saptamana viitoare: Am ucis 77 de oameni in legitima aparare
Anders Behring Breivik i-a spus noului sau psihiatru ca a primit doua amenintari directe cu moartea si ca stie ca exista cel putin zece oameni carora le-ar face placere sa il vada mort, relateaza publicatia The Local in pagina electronica.
"Am primit doua amenintari cu moartea si stiu de cel putin zece oameni care vor sa ma omoare", le-a spus Breivik noilor sai psihiatri, Terje Torrissen si Agnar Aspaas, conform cotidianului Dagbladet.
Alte surse au confirmat pentru Dagbladet ca Breivik chiar a primit acele amenintari. Echipa de avocati ai apararii lui Breivik nu sunt totusi la curent cu detaliile amenintarilor cu moartea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Presupunem ca au sosit prin posta. Ne asteptam ca inchisoarea sa aiba sisteme eficiente de control si ca au instiintat politia de aceste probleme", a spus Tord Jordet, unul dintre membrii echipei de avocati a lui Breivik.
Conform Dagbladet politia nu a deschis totusi o ancheta impotriva unor indivizi specifici ca rezultat al acestor amenintari.
Amenintarile la viata lui Anders Behring Breivik au fost totusi luate in serios iar un program extins de securitate va fi implementat cand procesul sau va incepe luni, Breivik fiind asezat in spatele unui perete cu geam antiglont.
Anders Behring Breivik este acuzat de comiterea unor acte de terorism si crime cu premeditare.
Echipa de avocati a lui Breivik a fost criticata pentru ca a participat la o sedinta foto "in stil L.A. Law".
Expertul PR Hans Geelmuyden a declarat pentru Aftensposten ca pozele, realizate de agentia de presa NTB Scanpix si care arata echipa apararii pozand in jurul unei canapele, ar putea submina apararea condusa de Geir Lippestad.
"Lippestad s-a prezentat in presa in mod exemplar, uneori. Insa aici pare ca si-a confundat rolurile. Este un avocat numit din oficiu si nu un fotomodel", declara Geelmuyden.
Insa, desi este acuzat de Geelmuyden ca participa la un fel de "reclama pentru serialul L.A. Law", Lippestad nu regreta sedinta foto, declarand ca presa poate sa raporteze cum doreste.
"Nu avem nimic de a face cu pozele, asa cum nu avem influenta asupra felului in care presa ne prezinta", a declarat el pentru Aftenposten.
Anders Behring Breivik: Am ucis 77 de oameni in legitima aparare
Potrivit avocatilor criminalului in serie, Breivik va cere la proces sa fie achitat, invocand ca a ucis 77 de oameni in legitima aparare.
Extremistul de 33 de ani a recunoscut ca a detonat o bomba langa cladirile guvernamentale din Oslo si apoi a plecat spre insula Utoya, unde a impuscat 69 de persoane, majoritatea adolescenti.
Insa a descris gestul sau "necesar" pentru a preveni preluarea controlului Norvegiei de catre islamici.
"Va invoca dreptul la legitima aparare. Bineinteles ca noi (n.r. echipa de avocati) intelegem ca nu va reusi, insa suntem obligati sa ii prezentam argumentele", a declarat unul dintre avocatii lui Breivik, Geir Lippestad.
Procesul va incepe lunea sau martea viitoare si este programat sa dureze 10 saptamani. Doi judecatori si trei magistrati vor hotari soarta criminalului.
Cei cinci vor trebui sa decida daca Breivik a avut sau nu discernamant cand a comis crimele, in baza a doua rapoarte contradictorii. Primul, depus justitiei in noiembrie, a concluzionat ca Breivik sufera de schizofrenie paranoida si se afla intr-o stare psihotica atunci cand a comis crimele. Un alt doilea raport, prezentat instantei marti, sustine ca acesta este perfect sanatos.
Lippestad a dezvaluit ca va chema ca martori o serie de extremisti de dreapta si islamisti, inclusiv un cleric musulman arestat luna trecuta pentru ca a amenintat cu moartea in mod repetat mai multi politicieni.
"Trebuie sa determinam daca expertii care l-au evaluat pe Breivik au evaluat in mod gresit ideile si opiniile acestuia despre un razboi aflat in plina desfasurare ca halucinatii paranoide sau psihoze. Trebuie sa vedem daca nu exista cumva grupuri in Norvegia, chiar si mici, care sunt de acord cu el. Acest lucru ar putea fi important cand vorbim de reponsabilitate legala", a mai spus avocatul.
In manifestul de 1.500 de pagini pe care l-a facut public in ziua atacului, Breivik pretinde ca face parte dintr-un grup militienesc secret, construit dupa structura Cavalerilor Templieri, si care isi propune sa apere crestinismul de fortele islamului. Insa politia nu a gasit nicio dovada de existenta a acestei grupari.
Multi dintre cei care s-au aflat pe insula Utoya vor pleca din Norvegia pana la terminarea procesului. Altii insa vor fi chemati ca martori in proces.
Sursa: Mediafax
Etichete: crime, violente, amenintari cu moartea, Anders Behring Breivik,
Dată publicare:
14-04-2012 07:37