Bombele americane NU pot distruge instalatiile subterane fortificate din Iran
Armata americana considera ca nici macar bombele sale antibuncar cele mai puternice nu pot distruge instalatiile subterane fortificate din Iran, unde Teheranul ar produce arme atomice, sustine Wall Street Journal, citat de AFP.
Citand oficiali americani sub acoperirea anonimatului, cotidianului de afaceri afirma ca armata si-a intensificat eforturile pentru fabricarea unor bombe cu potential de distrugere mai mare.
Bombele antibuncar de care dispune armata americana au fost fabricate in mod special pentru a distruge unele instalatii iraniene si nord-coreene, subliniaza Wall Street Journal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar acestea nu ar fi, in stadiul actual, capabile sa distruga unele dintre instalatiile de care dispune Iranul, fie pentru ca acestea sunt la o adancime mare, fie pentru ca au fost adaugate noi fortificatii.
Astfel, Pentagonul a cerut in aceasta luna Congresului fonduri suplimentare, pentru a ameliora capacitatea acestor bombe de a patrunde in stanca, beton sau otel inainte de a exploda, afirma cotidianul.
Departamentul Apararii a cheltuit pana in prezent circa 330 de milioane de dolari pentru a se dota cu aceste bombe antibuncar si cauta alte 82 de milioane de dolari pentru a le face mai eficiente, potrivit WSJ.
Intr-un raport dat publicitații in noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si-a exprimat "ingrijorarile grave" referitoare la programul nuclear iranian, livrand pentru prima data elemente care sustineau suspiciunile occidentalilor cu privire la caracterul militar al acestui program.
Publicarea acestui raport si presiunea internationala fara precedent care a urmat nu au impiedicat Iranul sa lanseze productia de uraniu imbogatit la 20% la instalatia de la Fordo, ascunsa sub un munte. Imbogatit la 90%, uraniul poate fi utilizat pentru fabricarea unei bombe nucleare.