FOTO și VIDEO. Război în Fâșia Gaza. Israelul și palestinienii se bombardează reciproc

Dată publicare: 12-05-2021 07:41
Dată actualizare: 12-05-2021 14:16


Război în Fâșia Gaza. Gruparea islamistă Hama...
FOTO și VIDEO. Război în Fâșia Gaza. Israelul...

Conflictul dintre Israel și militanţii palestinieni din Fâșia Gaza a luat o amploare fără precedent. În cursul nopţii, sute de rachete au fost lansate de Hamas şi gruparea Jihadul Islamic către oraşe din centrul statului evreu.

În acelaşi timp, aviaţia israeliană a bombardat ţinte din Fâşia Gaza.

Cel puţin 35 de palestinieni, între care 12 copii şi 3 femei, şi-au pierdut viaţa în ultimele ore. De cealaltă parte, 5 israelieni au murit în tirul de rachete plecat din Gaza.

Sistemul israelian de apărare anti-rachetă - botezat ”Iron Dome” sau ”Cupola de Fier” - interceptează mai multe rachete Hamas pe cerul capitalei Tel Aviv.

Jonathan Conricus, purtător de cuvânt IDF: ”Sistemul Iron Dome a salvat nenumărate vieţi israeliene dar, în final, barajul de rachete lansat spre Tel Aviv şi spre centrul Israelului este absolut neacceptabil.”

Tirul de rachete s-a înteţit după ce Israelul a ripostat, la rândul său, cu raiduri aeriene de amploare deasupra Fâşiei Gaza, unde mai multe clădiri şi baze ale militanţilor palestinieni au fost distruse.

Un sediu al grupării Hamas a fost lovit în plin de o rachetă trasă de o dronă, la fel şi un imobil de 10 etaje în care erau apartamente, o clinică dentară şi mai multe companii medicale.

Numărul uriaş de proiectile lansate de militanţii palestinieni a copleşit, însă, în unele locuri, apărarea antiaeriană israeliană, iar rachetele Hamas au găsit ţinte în zonele locuite.

Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliției israeliene: ”O lovitură directă aici, în oraşul Rishon Letzion. Au fost afectate toate casele şi autoturismele din zonă, o femeie a fost ucisă în casa din spatele meu.”

În Holon, un autobuz în care erau mai mulţi pasageri a fost lovit de un proiectil. Şapte persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost răniţi şi au ajuns la spital.

Iar în oraşul Yehud, din centrul ţării, o casă a fost devastată de o rachetă căzută în plin. Din fericire, nu era nimeni în clădire, dar pagubele sunt uriaşe.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a conflictului israeliano-palestinian din 2014 pana in prezent.

Ca răspuns la bombardarea Fâşiei Gaza, în comunităţile arabe din Israel au avut loc ciocniri violente între protestatari şi forţele de securitate israeliene.

Comunitatea internațională cere insistent, dar fără mult succes, încetarea agresiunilor.

Gruparea islamistă Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul, după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje din Fâşia Gaza. Potrivit oficialilor israelieni, acolo aveau birouri lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

 

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că "lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv" şi "100 rachete” asupra oraşului Beer Şeva "ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili"..

Benjamin Netanyahu, Premierul Israelului: „Hamas și Jihadul Islamic au plătit și vă spun aici, vor plăti un preț foarte mare pentru agresiunea lor. Spun aici în seara asta - capetele lor vor fi pătate de sânge."

Premierul Israelului le-a promis cetățenilor că ordinea va fi restaurată, dar a ținut să sublinieze că e nevoie de timp pentru ca acest lucru să fie posibil.

În tot acest timp, Statele Unite și comunitatea internațională au cerut marţi Israelului şi palestinienilor să evite uciderile ''profund regretabile'' în rândul civililor.

 

Jen Psaki, Purtătorare de cuvânt Casa Albă: „Susținerea președintelui (n.r. SUA) pentru securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra pe sine și pentru poporul său este fundamentală și nu se va clătina niciodată. Ne opunem, de asemenea, extremismului care a provocat violențele din ambele comunități. Ierusalimul, un oraș de o asemenea importanță pentru oamenii de credință din întreaga lume, trebuie să fie un loc al conviețuirii."

CITIȚI ȘI:

-► VIDEO. Armata Israelului a distrus cu rachete casa unui comandant Hamas, unde se aflau arme

-► Ayatollahul Iranului le cere palestinienilor să lupte și mai tare cu Israelul

-► ONU: Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare”

-► Premierul Netanyahu a decretat stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului

În ciuda acestor atacuri, mai mulți au israelieni au ieșit să protesteze în centrul Ierusalimului pentru încetarea violențelor.

 

Protestatar: „Vrem să spunem, vă rugăm să opriți ce se întâmpă! Opriți violențele! Opriți uciderea oamenilor! Nu mai vrem! Nu, din ambele părți! Trebuie să negociem. Trebuie să vorbim și să oprim violența. Servesc cuiva și nu vrem asta. Vrem doar să ducem o viață pașnică."

Confruntările vin după mai multe zile de violențe de stradă, la Ierusalim, între forțele de securitate israeliene și palestinieni, care protestau împotriva unei posibile evacuării a câtorva familii dintr-un district evreiesc.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO