Prima imagine cu autorul atacului din Rusia. Momentul în care a intrat în școală și a deschis focul

Dată publicare: 11-05-2021 21:35
Dată actualizare: 12-05-2021 08:39


Autorul atacului armat de la școala din Kazan, Rusia, ar fi Ilnaz Galyaviev, un tânăr de 19 ani, fost elev al instituției. Șapte elevi și doi profesori au fost uciși marți dimineață, după ce acesta a deschis focul.

Potrivit martorilor, elevi în şcoala 175 din Kazan, atacatorul a detonat o bombă în incintă, după care a deschis focul la întâmplare prin clase şi pe culoare, la etajul al treilea al clădirii.

Ilnaz Galyaviev ar fi un fost elev al şcolii. Acesta a urmat apoi cursurile unei universități de management din apropiere, însă a fost exmatriculat la începutul anului, după ce nu a mai mers la cursuri și la examene.

Săptămâna trecută, Galyaviev a creat un canal pe platforma de socializare Telegram, unde a postat mai multe mesaje. „Sunt ca Dumnezeu”, a scris tânărul de 19 ani, potrivit RT.

Într-un alt mesaj el a spus că toți oamenii din lume sunt sclavii săi și ar trebui să se omoare între ei înainte să se sinucidă. Nu ar trebui să mai existe creaturi vii în lume, iar viața a fost „o greșeală a universului”, a mai scris Galyaviev.

Înaintea atacului el ar fi amenințat pe rețelele de socializare că va ucide un numpr mare de oameni și apoi se va sinucide.

Potrivit presei din Rusia, acesta ar fi publicat o poză cu el pe canalul său de Telegram. Tânărul de 19 ani apare cu fața acoperită cu un veșmâmnt pe care apare scris „Bog” - Dumnezeu în rusă.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din momentul în care atacatorul a intrat în școală, înainte să deschidă focul asupra elevilor și profesorilor.

Într-o altă filmare, surprinsă la ora locală 9:24, se vede cum tânărul merge pe o stradă din Kazan cu arma în mână.

Cel puțin 32 de copii și profesori au fost răniți. Înfricoșați, câțiva elevi au sărit pe geam, încercând să se salveze. Atacatorul, un localnic, a fost arestat de forțele speciale. În ajun postase pe internet că are de gând să ucidă mulți oameni, apoi să-și ia viața. Cum individul avea o armă înregistrată oficial pe numele lui, preşedintele Putin a ordonat revizuirea regulilor ce autorizează portul de arme.

Momentul zguduitor când cel puţin doi elevi se aruncă de la etajul al treilea al şcolii ca să scape de moarte a fost filmat. Gestul disperat îi şochează pe martori şi mai ales pe părinţii care se învârteau înnebuniţi de grijă în jurul clădirii. Cei doi elevi se mişcă apoi prin iarbă, dar rănile ori fracturile suferite în momentul impactului cu solul îi împiedică să fugă. În schimb, o rup la sănătoasa cât mai departe de pericol alţi copii care săriseră geamul de la parter.

Cum se întâmplă totdeauna în cazul unor asemenea tragedii, părinţii îngrijoraţi au venit într-un suflet la şcoală, unde erau aliniate zeci de ambulante. În aşteptarea informaţiilor despre soarta celor dragi, oamenii au trecut prin ore agonizante pe străduţele din apropierea şcolii.

Situat la 800 de kilometri de Moscova, Kazan este numit şi a “treia capitală a Rusiei”, fiind cel mai mare oraş din republica majoritar musulmana Tatarstan.

Atacul a survenit tocmai când şcolile şi restul instituţiilor din Rusia şi-au reluat activitatea după o vacanţă prelungită, de 10 zile, o punte între Ziua Muncii şi Ziua Victoriei.

Tags: rusia, atac,


VIDEO PROTVPLUS.RO