Blocul european are un „plan B" în cazul în care Budapesta se opune ajutorului de 50 de miliarde euro pentru Ucraina

viktor orban
AFP

UE nu trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, subliniind că aceasta este "poziţia clară" a Ungariei în această privinţă.

Pe de altă parte, oficiali ai blocului european au declarat pentru Reuters că există un plan prin care Uniunea Europeană va putea să ocolească un eventual veto al Budapestei în cazul acordării unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Liderii ţărilor UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă vor accepta recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuţiile de aderare imediat ce va îndeplini condiţiile finale. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, iar Ungaria este considerată principalul obstacol potenţial.

Naţionalistul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a declarat că disputa pe care o are cu Bruxelles-ul în legătură cu deblocarea fondurilor europene de miliarde de euro alocate Budapestei, dar suspendate din cauza unei probleme legate de statul de drept, nu poate fi legată în niciun fel de sprijinul Ungariei pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

"Negocierile de aderare nu trebuie începute, aceasta este poziţia clară a Ungariei", a declarat Viktor Orban, adăugând că Bruxelles-ul "datorează bani Ungariei".

"Aş dori să precizez foarte clar că respingerea de către Ungaria a începerii discuţiilor cu Ucraina cu privire la aderarea la UE nu face obiectul unei înţelegeri mercantile. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptăţită să le primească", a declarat vineri Viktor Orban.

Ungaria se confruntă cu o stagnare economică în acest an şi cu un deficit bugetar tot mai mare, în timp ce ţara are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Europa, care a atins un vârf de peste 25% în primul trimestru. În aceste condiţii, investitorii urmăresc cu mare atenţie discuţiile Budapestei cu Bruxelles-ul privind fondurile UE.

UE îl acuză de mult timp pe Orban de subminarea libertăţilor democratice ale instanţelor, presei, organizaţiilor neguvernamentale şi mediului academic - acuzaţii pe care acesta le-a respins în mod repetat. UE a pus Ungaria, alături de Polonia, sub observaţie din cauza problemelor legate de statul de drept, suspendând finanţări de miliarde de euro din partea blocului comunitar. În aceste condiţii, în speranţa că va obţine deblocări de fonduri, Ungaria a recurs la blocarea unor decizii UE, mai ales când a fost vorba de Ucraina.

UN "PLAN B" LA VETO-UL UNGARIEI

 

Uniunea Europeană spune însă că va putea să ocolească un eventual veto ungar la un preconizat ajutor de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, au declarat oficiali din cadrul blocului european.

Comisia Europeană a propus extinderea sprijinului bugetar pentru a ajuta Ucraina să plătească salariile şi să facă faţă altor cheltuieli, în timp ce conflictul se prelungeşte, iar cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze asupra pachetului la summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles, atunci când ar trebui să decidă şi dacă dă undă verde începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Însă unii se tem că ajutorul ar putea fi blocat de premierul Viktor Orban, care şi-a lăudat legăturile cu Moscova şi s-a opus în trecut unui sprijin similar. Astfel de plăţi din bugetul comun al UE au nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că orice ajutor financiar pentru Ucraina ar trebui să fie separat de bugetul UE. El a declarat că UE are nevoie de o nouă strategie pentru Ucraina şi că toate deciziile financiare ar trebui să decurgă din aceasta.

În cazul în care Budapesta îşi va exercita dreptul de veto, doi oficiali UE au declarat că blocul comunitar are o modalitate de a ocoli acest lucru, cerând fiecăruia dintre celelalte guverne ale UE să stabilească propriul pachet de ajutor cu Kievul. În total, pactele bilaterale ar ajunge la suma preconizată.

"Ungaria îşi forţează norocul. Am prefera să îi avem la bord, dar vine un moment în care oamenii se satură că Budapesta îi ţine pe toţi ostatici. Soluţia de avarie este obositoare, dar o avem dacă este nevoie", a declarat pentru Reuters un oficial UE.

Un al doilea oficial UE, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a fost de acord. "Problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijinul UE", a declarat oficialul.

MILIARDE ÎN JOC

 

Anul trecut, Ungaria s-a opus prin veto unei propuneri similare de acordare a unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. După luni de dispute, Budapesta a acceptat în cele din urmă pachetul după ce a obţinut ceea ce a spus că sunt concesii din partea blocului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ungariei şi după ce a auzit că UE va folosi o soluţie similară pentru a-şi implementa oricum decizia.

Întrebat dacă UE ar urma din nou această cale dacă va fi nevoie, comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat săptămâna aceasta: "Anul trecut, am discutat într-adevăr despre "planul B"... Dar am reuşit să evităm acest scenariu anul trecut. Sper că vom putea evita acest scenariu şi anul acesta".

Aflat la putere de mai bine de un deceniu, Orban a fost implicat în lupte din ce în ce mai acerbe cu alte state membre ale UE pe o serie de subiecte, printre care standardele democratice, politica externă, migraţia şi drepturile LGBT.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
„Nu e nimeni acasă?” Moment stânjenitor pentru premierul Marii Britanii și omologul său olandez
„Nu e nimeni acasă?” Moment stânjenitor pentru premierul Marii Britanii și omologul său olandez

Nu e nimeni acasă? Au fost momente stânjenitoare, la Londra, când Rishi Sunak și omologul său olandez, Mark Rutte, nu au reușit să intre la reședința premierului britanic din Downing Street.

„2,3 milioane de palestinieni luptă pentru viața lor.” O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat
„2,3 milioane de palestinieni luptă pentru viața lor.” O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat

O operațiune de eliberare a unor ostatici din Gaza a eșuat, a recunoscut armata israeliană. Și un soldat de 25 de ani, care era ținut captiv din 7 octombrie, a murit, dar nu se știe în ce circumstanțe.

Trei oameni au murit în urma unui incendiu produs într-un spital de lângă Roma. Peste 140 de pacienți au fost evacuați
Trei oameni au murit în urma unui incendiu produs într-un spital de lângă Roma. Peste 140 de pacienți au fost evacuați

Trei pacienți în vârstă au murit într-un incendiu care a cuprins peste noapte un spital din Tivoli lângă Roma.  

Recomandări
Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala
Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat că cei doi bărbaţi care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la spital pentru această afecţiune, ci pentru altele.

Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România
Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România

Rusia a amenințat că va ataca cu rachete țările occidentale dacă avioanele de vânătoare F-16 - recent donate Ucrainei - vor avea baze pe teritoriul NATO.

Ioana, tânăra din București ucisă de angajator, urma să afle sexul copilului. „O obsesie din gelozie”
Ioana, tânăra din București ucisă de angajator, urma să afle sexul copilului. „O obsesie din gelozie”

Durere fără margini în familia Ioanei, tânăra gravidă din București ucisă de patronul magazinului în care lucra.