Bloc de gheata gigant, desprins dintr-un ghetar din Groenlanda
Un imens bloc de gheata, de patru ori cat insula Manhattan, s-a desprins dintr-un ghetar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord, a anuntat o universitate americana, citata de AFP.
Potrivit lui Andreas Muenchow, de la Universitatea din Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masa de gheata din 1962.
Imaginile surprinse de satelitii NASA arata ca ghetarul Petermann, care masura 70 de kilometri in lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odata cu desprinderea blocului de gheata, a carui suprafata este de cel putin 260 de kilometri patrati, subliniaza cercetatorul intr-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apa dulce continuta de aisberg ar putea "alimenta toata reteaua publica de apa potabila americana timp de 120 de zile", afirma el. Calota glaciara a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apa dulce din emisfera nordica, s-a topit intr-un ritm alarmant in ultimii ani, sub efectul incalzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfarsitul lui 2009.
Viteza de topire a ghetarilor din Groenlanda afecteaza direct nivelul apelor oceanice, care se ridica in prezent cu trei mililmetri pe an.
Vezi mai jos imagini filmate la inceputul acestui an cu ghetarul Petermann!