Masuri de securitate fara precedent la UEFA EURO 2016. Meciul Romania - Franta este tintit de jihadisti

Dată publicare: 19-05-2016 14:57
Dată actualizare: 22-05-2016 07:09


Masuri de securitate fara precedent la UEFA EURO 2...
Starea de urgenta este mentinuta la Paris...

Meciul din deschiderea Campionatului European de fotbal, dintre Romania si Franta, este tintit de jihadisti. Afimatia extrem de grava este facuta de autoritatile germane, dar si de cele franceze.

Potrivit acestora, exista suspiciuni ca retelele teroriste ar pregati un val de atentate pe intreg teritoriul Frantei. Pentru siguranta, oficialii UEFA vor angaja un numar impresionant de forte de ordine pe toate stadioanele, iar masurile de securitate vor fi fara precedent.

La Paris, parlamentul a votat joi pentru prelungirea starii de urgenta. A treia oara, dupa atentatele din noiembrie de la Paris.

Masura ramne in vigoare pana la sfaristul lui iulie, pentru asigurarea securitatii la Campionatul european de fotbal si la Turul ciclist al Frantei. "Amenintarea terorista ramane la un nivel ridicat si Franta reprezinta o tinta" - a spus ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, la inceputul dezbaterilor, pentru a justifica solicitarea guvernului de prelungire a starii de urgenta.

Vestile sunt sumbre pentru cei 15 mii de romani care vor fi prezenti pe Stade de France ca sa sustina echipa nationala Romaniei in deschiderea campionatului european de fotbal. Cu doar 22 de zile inainte de start, directorul serviciului de securitate din Franta avertizeaza ca jihadistii din Statul Islamic pregatesc un val de atentate.

Patrick Calvar, directorul serviciului francez de securitate Interna: "Cu siguranta Franta este cel mai amenit?at stat si stim ca Daesh pune la cale noi atentate".

Temerile francezilor sunt confirmate si de politia germana.

Biroul politiei criminale federale germane: "In special din cauza trecutului colonial francez in Africa de Nord, implicarii sale militare in Mali si sustinerii luptei impotriva asa-numitului Stat Islamic in Irak si Siria, Franta este mereu în vizorul atacatorilor islamisti."

Oficialii UEFA anunta ca vor angaja aproximativ 10 mii de agenti de securitate ca sa elimine orice risc care ar putea sa apara pe vreunul din stadioanele unde se vor juca meciurile la UEFA EURO 2016. Chiar si o amenintare terorista. 900 de agenti vor fi in stadion alaturi de politisti francezi si ii vor supravegjea atent pe suporteri.

Romania trimite si ea in Franta forte de ordine. Ministerul de Interne a anuntat cel putin pana acum ca va trimite la meciurile de la campionatul european 8 angajati. Mai exact, 7 jandarmi si un politist, care nu vor avea insa atributii sa intervina in cazul unei amenintari teroriste, ci doar sa asigure o comunicare buna intre suporterii romani si politistii francezi.

Doar in ultimul an, Franta a fost lovita de doua atentate teroriste grave. Jihadistii din Statul Islamic au ucis 130 de persoane in noiembrie 2015.


VIDEO PROTVPLUS.RO