Bild: "Putin vrea o cooperare globala contra terorismului". Acuzatiile pe care liderul de la Kremlin le-a adus Vestului
Rusia vrea sa lupte contra terorismului impreuna cu restul lumii, a declarat presedintele Vladimir Putin intr-un interviu publicat luni, in timp ce a acuzat din nou Occidentul de exacerbarea crizelor internationale.
"Ne confruntam cu amenintari comune, iar noi inca mai dorim ca toate tarile, din Europa si intreaga lume, sa-si uneasca eforturile de a combate aceste amenintari, si inca ne luptam pentru acest lucru", a afirmat el intr-un amplu interviu acordat ziarului german Bild.
"Ma refer nu numai la terorism, ci si la crima, traficul de persoane, protectia mediului, precum si la multe alte provocari comune", a spus el. "Dar asta nu inseamna ca noi ar trebui sa fim de acord cu tot ceea ce altii decid cu privire la aceste sau la alte probleme", a insistat el.
Fortele aeriene ruse ataca tinte din Siria si Moscova afirma ca vizeaza sa submineze Statul Islamic, caruia i s-au alaturat mii de cetateni rusi si care acum reprezinta o amenintare serioasa pentru securitatea ei nationala. Gruparea si-a asumat responsabilitatea pentru prabusirea unui avion de pasageri rusesc in Egipt in luna octombrie, ce a facut 224 de morti.
Dar Rusia nu s-a alaturat coalitiei conduse de SUA ce efectueaza lovituri aeriene asupra Statului Islamic in Siria si Irak, iar Washingtonul si aliatii sai afirma ca loviturile Moscovei sunt menite doar sa-l ajute pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa ramana la putere, aminteste Reuters.
Putin a declarat ca interventiile militare occidentale anterioare in Irak si Libia au contribuit la cresterea terorismului in aceste tari si in alta parte, reiterand ceea ce a spus la Adunarea Generala a Natiunilor Unite in septembrie.
El a criticat extinderea NATO spre granitele Rusiei dupa disparitia URSS in 1991 si instalarea unui scut antiracheta de catre Statele Unite, acuzand expansiunea Occidentului dupa Razboiul Rece de exacerbare a crizelor internationale.
Putin a calificat in mod repetat rasturnarea fostului presedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici in 2014 dupa luni de proteste proeuropene drept "o lovitura de stat" si a acuzat Occidentul ca a inspirat-o si a contribuit la ea.
In februarie anul trecut, Franta, Germania, Rusia si Ucraina au convenit asupra unui set de acorduri de pace, cunoscute sub numele de acordurile de la Minsk, care au ajutat la oprirea razboiului dintre separatistii pro-Moscova si trupele guvernamentale in sud-estul Ucrainei.
Dar o clauza-cheie a acordului de pace, ce prevede o noua constitutie ucraineana care consacra autonomia regiunilor rebele, ramane neimplinita, a spus Putin.
"Toata lumea spune ca acordurile de la Minsk trebuie implementate si apoi problema sanctiunilor poate fi reconsiderata", a declarat Putin ziarului Bild, referindu-se la sanctiunile occidentale impuse Rusiei.
"Acest lucru incepe sa semene cu teatrul absurdului pentru ca tot ceea ce este esential si trebuie facut in ceea ce priveste punerea in aplicare a acordurilor Minsk este responsabilitatea autoritatilor actuale de la Kiev", a notat el.
Putin a atras atentia asupra unei clauze in acordul de pace care cerea ca Ucraina sa introduca reforma constitutionala pana la sfarsitul anului trecut, calificand aceasta "principala, problema-cheie in procesul de solutionare".
Liderii Frantei si Germaniei "ar trebui sa examineze aceste aspecte mai bine", a adaugat el, mai noteaza Reuters.