Bilanțul încendiilor din Grecia a trecut de 80 de morți. Explicații și vinovați pentru tragedie

Ultimul update: Joi 26 Iulie 2018 23:30
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 18:24
Categorie: Internaţional

Grecii se zbat între şoc şi indignare după incendiile devastatoare care au luat cel puţin 80 de vieţi. Presa elenă scrie că ar putea fi chiar 85 de morţi, în vreme ce autorităţile avansau joi seară cifra de 82.

În plus, nimeni nu știe nimic despre soarta altor zeci de oameni. Autorităţile, acuzate pentru această nenorocire, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi. Construcțiile ilegale în pădure, care au blocat căile de acces, au contribuit la una dintre cele mai mari tragedii din istoria țării, a recunoscut ministrul apărării.

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiți că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi. 20 de minute, atât le-a luat flăcărilor să transforme totul în scrum, în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în aşezarea cu case de vacanţă, de pe malul mării.

Mark Stone, corespondent Sky News: "Se vede pretutindeni cum flăcările au coborât de pe dealuri. Nici şoselele nu le-au pus stavilă. Au trecut peste acestea şi au pătruns în localităţi, până pe coastă."

Melissa Bell, corespondent CNN: "E multă furie aici pentru că nu s-au făcut mai multe pentru prevenirea acestei tragedii. Întreaga populație din Mati a fost forțată să fugă spre mare, pentru supraviețuire. Orașul a fost construit haotic, iar aceasta este singura cale de acces. Iar în acea noapte teribilă toate mașinile s-au blocat într-un imens ambuteiaj. Mulți au pierit, fie în mașinile lor, fie când încercau să fugă pe jos."

Doi soţi olandezi au rememorat, traumatizaţi, panica şi disperarea de a-şi salva copiii, când vâlvătaia a luat cu asalt hotelul unde erau cazaţi.

Turista olandeză: "Auzeam maşinile cum explodau în jurul nostru. Singura salvare era marea. Am văzut o barcă cu motor şi ne-am dat seama că era singura cale de scăpare. Am pus copiii în barcă, însă parcă era ca la Titanic, toată lumea încerca să urce."

Turist olandez: "Le-am cerut adulţilor să părăsească barca, fiindcă nu aveam loc toţi, dar nimeni nu voia să coboare. Aşa că barca a început să ia apă şi s-a scufundat. Am văzut cum un bărbat s-a înecat sub ochii mei. Valurile erau foarte puternice şi soţia mea a rămas în urmă. Nu o mai vedeam, dar puteam să o aud."

În final, au fost recuperaţi de unul dintre numeroşii pescari care şi-au folosit ambarcaţiunile pe post de bărci de salvare.

Pescar: "Ne îmbrăţişau, ne pupau de fericire."

În timp ce supravieţuitorii iau la rând centrele pentru sinistraţi, spitalele, dar şi morgile

Localnici: "O căutăm pe fiica noastră, am dat mostre ADN."

În Mati, soldaţi, poliţişti și voluntari duc la bun sfârşit o misiune dureroasă. Verifică locuinţele în căutarea unor eventuali supravieţuitori. Dar căută și trupuri neînsuflețite. Intră chiar în cele care par întregi, fiindcă se ştie că multe dintre victime au murit intoxicate cu fum.

Între timp, unii localnici s-au întors la casele în ruină.

Localnic: "Totul este complet devastat... Acolo era casa mamei. Am crezut că e moartă, dar a reuşit să ajungă pe o altă plajă."

Forţele aeriene române au difuzat o înregistrare video cu unul dintre cele două avioane trimise în Grecia. În imagini se vede la lucru o aeronavă Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care acţionează într-o zonă unde sunt încă focare active.

Pe de altă parte, autorităţile elene au fost acuzate că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.

Hidranți nu prea erau și nici nu funcţionau toţi: "Nu poți să stingi focul când ai apă de la o țeavă de o jumătate de țol. Ai nevoie de apă cu presiune mare. Asta e."

Acum, un procuror de la Curtea Supremă are sarcina de a oferi populaţiei îndurerate o concluzie acceptabilă, la capătul unei anchete care se anunţă de amploare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Viitură uriaşă, în Atena. O parcare s-a transformat într-un lac plin de noroi
Viitură uriaşă, în Atena. O parcare s-a transformat într-un lac plin de noroi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Macedonia
Parlamentul Macedoniei a votat în favoarea schimbării numelui țării
Rusoică acuzată de implicare în alegerile din SUA. Legătura cu Vladimir Putin
Accident cu 60 de morți și 200 de răniți. Oamenii au fost călcați de tren, când participau la un eveniment religios
Meghan Markle, prima mărturie despre sarcină. De ce nu poate dormi noaptea
Greşeala făcută de asasinii jurnalistului saudit. Pe cine ar putea da vina Riadul
Cod roşu în regiunile din Spania unde locuiesc cei mai mulţi români. Oraşul Castellon a devenit un lac uriaş
Jamal Khashoggi, arabia saudita, asasinat,
Fostul șef al MI6: Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi ar fi fost ordonată de prințul Mohammed
Tinerii uciși la liceul din Crimeea, conduși pe ultimul drum. FOTO
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cere Poloniei să oprească reformele judiciare
Țara în care au fost sacrificați 200.000 de porci. Pesta porcină s-a răspândit din cauză că au fost duși dintr-o zonă în alta
Poliția caută rămășițele jurnalistului saudit. Asasinii, înarmaţi cu fierăstraie de oase
Atac în Germania, soldat cu 2 morți și 2 răniți