Bilanțul deceselor din Brazilia crește dramatic. Președintele vrea să retragă țara din OMS
Cu peste 34.000 de morţi, Brazilia a devenit a treia ţară din lume ca număr de decese cauzate de Sars-CoV-2, după Statele Unite şi Marea Britanie.
Cea mai mare țară din America Latină a depășit astfel Italia și Spania, iar experții cred că cifrele reale sunt de fapt mult mai mari.
Cu toate că brazilienii continuă să moară zilnic cu miile, cele mai mari orașe ale țării au repornit activitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar de aproape trei săptămâni Brazilia nu are ministru al Sănătăţii, interimatul fiind asigurat de un general activ al armatei.
Orașul în care bolnavii de Covid-19 mor acasă
În Manaus, cel mai mare oraș din pădurea amazoniană, unde ajungi doar cu avionul sau cu barca, oamenii mor de COVID-19 în paturile lor.
Nu se fac teste, nici în spitale nu e loc pentru toți, așa că doar se suspectează că decesele sunt provocate de această boală.
Unul dintre cele mai afectate cartiere este practic o favelă, unde municipalitatea plătește colectarea cadavrelor. Nimeni de aici nu-și permite funeralii în adevăratul sens al cuvântului.
Stuart Ramsay, corespondent SKY News: „Nu se știe sigur dacă persoana a murit de COVID-19, dar se iau măsuri ca și cum asta ar fi fost cauza. Oamenii sunt foarte supărați, mulți prieteni, rude... Și asta se întâmplă întruna și cu siguranță va continua.”
Nici vorba de cortegii mortuare. Dubițele colectează trupurile și le mută apoi în camioane frigorifice, până le vine rândul să fie duse în imensul cimitir din afara orașului.
Doar trei rude au voie să se apropie de morminte, restul rămân dincolo de gard, de unde privesc către zona gropilor proaspăt săpate. Atmosfera este din cale-afară de tristă.
Când le vine rândul, rudele dau actele unui angajat care scrijelește numele decedatului pe o cruce simplă de lemn. Sicriele sunt puse în gropi comune.
Sora unei persoane decedate: „Înmormântarea a decurs foarte rapid. Nu am putut atinge nimic, nu i-am văzut chipul. E foarte trist.”
Datele oficiale, mult subestimate
În ultimele zile, imensa țară din America Latină a raportat zilnic noi recorduri de decese, până spre 1500 de morți pe zi. Iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a trecut de 620.000.
Specialiștii sunt însă de părere că statisticile oficiale sunt mult subestimate, pentru că nu se fac teste. Cu 212 milioane de locuitori, Brazilia are o populaţie de trei ori mai mare ca a Italiei, care a fost epicentrul pandemiei în Europa şi a raportat aproape 34.000 de morţi.
Cu toate acestea, de la începutul săptămânii, cele mai prospere orașe, Sao Paolo și Rio de Janeiro, şi-au reluat activitatea economică.
Localnică Rio de Janeiro: „Dacă oamenii continuă să moară, n-ar trebui redeschis nimic, ar trebui menținute măsurile de izolare.”
Un potențial vaccin va fi testat în Brazilia
Pentru că Brazilia are un număr atât de mare de îmbolnăviri cu COVID-19, oamenii de știință cred că este o locație bună pentru a testa un potențial vaccin.
Shasta Darlington, Corespondent CNN: „Brazilia este prima țară din afara Regatului Unit care va testa un vaccin împotriva COVID-19, fiind realizat de Universitatea Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca. Începând din această lună, 2.000 de brazilieni vor participa la acest experiment, 1.000 aici în Sao Paulo și 1.000 în Rio de Janeiro.”
Preşedintele Bolsonaro ameninţă cu retragerea ţării din OMS
Preşedintele Jair Bolsonaro a ameninţat vineri să retragă Brazilia din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după exemplul omologului său american Donald Trump, în semn de protest faţă de „partipriurile ideologice” ale acestei instituţii internaţionale, informează AFP.
„Vă spun aici, Statele Unite au părăsit OMS, o să analizăm şi noi, în viitor (...). Fie OMS funcţionează fără părtinire ideologică, fie o părăsim şi noi. Nu avem nevoie de persoane din exterior pentru a-şi exprima părerile despre sănătatea de aici”, a declarat presei preşedintele brazilian.
Întrebată despre eforturile de relaxare a măsurilor de distanţare socială din Brazilia, în pofida creşterii zilnice a ratei mortalităţii şi a numărului de infectări, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, declarase vineri că un criteriu important îl reprezintă încetinirea transmiterii bolii.
„Epidemia, focarul în America Latină sunt profund, profund îngrijorătoare”, a declarat Harris într-o conferinţă de presă la Geneva. Printre cele şase criterii cheie ce trebuie respectate pentru a relaxa măsurile restrictive „una, în mod ideal, este ca transmiterea să fie în scădere”.