Biden: "Putin are tupeul să creadă că forța e echivalentă cu dreptatea". Apelul președintelui SUA către ruși
"Putin nu mai poate rămâne la putere!", a spus răspicat sâmbătă seară președintele american Joe Biden, la Varșovia. S-a adresat și rușilor, pe care i-a îndemnat să arate că se dezic de dictatorul de la Kremlin prin proteste masive.
Însă declarația lui Biden a fost interpretată de unii drept o schimbare majoră în politica externă a Statelor Unite, așa că secretarul de stat Antony Blinken s-a văzut nevoit să repete că Washingtonul nu are o strategie de schimbare de regim pentru Rusia.
Joe Biden, președintele SUA: "Putin are tupeul să creadă, ca toţi autocraţii dinaintea lui, că forța e echivalentă cu dreptatea. Rusia nu va fi niciodată victorioasă în Ucraina! Pentru că oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume fără speranţă, în întuneric. Pentru numele lui Dumnezeu, omul ăsta nu poate să mai rămână la putere".
Această ultimă frază a facut valuri pe tot globul, la fel ca epitetul de "măcelar", pe care l-a folosit, sâmbătă, Biden despre Putin.
Emmanuel Macron, președintele Franței: "Cred că trebuie să facem totul pentru ca situația să nu degenereze. Eu n-aș folosi vorbe grele pentru că țin să discut în continuare cu Putin. Dacă vrem să obținem armistițiu și retragerea trupelor ruse, nu trebuie să escaladăm criza nici prin vorbe, nici prin acțiuni".
Altminteri, discursul rostit de Biden in curtea Palatului Regal din Varşovia, distrus aproape complet de nazişti în al Doilea Război Mondial, a atins corzi sensible în Polonia.
Joe Biden, președintele SUA: "'Nu vă temeți!'. Acestea au fost primele vorbe rostite de primul Papa polonez după alegerea sa, în 1978. Cuvinte despre puterea credintei, a rezistenței, despre puterea oamenilor, cuvinte care vor schimba lumea! În acel moment, URSS conducea cu mână de fier în spatele Cortinei de Fier. Dar, un an mai târziu, lua naștere mișcarea Solidaritatea în Polonia. Noi, americanii, și restul lumii îi suntem recunoscători lui Lech Walesa. Zece ani mai tarziu, URSS s-a destrămat, iar Polonia și restul Europei Centrale si de Est aveau sa-și recapete libertatea. Nimic n-a fost atunci simplu ori ușor. Nici lupta de azi nu va fi câștigată în zile ori luni. Trebuie să ne oțelim pentru o luptă lungă".
Printre cei prezenţi în curtea castelului regal din Varșovia s-au numarat si refugiaţi ucraineni, dar şi ruşi pe care războiul i-a prins ori i-a alungat în capitala poloneză.
Joe Biden, președintele SUA: "Agresiunile lui Vladimir Putin au rupt poporul rus de restul lumii şi vor duce Rusia înapoi în secolul al 19-lea. Voi nu sunteţi aşa. Acesta nu e viitorul pe care îl meritaţi, pentru familiile şi pentru copiii voştri".
Și tot mai multi ruși sunt de acord cu liderul american. O deputată a parlamentului regional din Voronej a cutezat să critice invadarea Ucrainei într-o ședință a legislativului.
Nina Belyayeva, adjunctul consiliului deputaților naționali din districtul Semiluki, regiunea Voronezh, Rusia:
"Nu sunt de acord cu decizia luată de președintele Federației Ruse împotriva Ucrainei suverane. Rușii comit crime de război în Ucraina. Dar de soldații noștri morți nu-ți pare rău? Informațiile tale sunt false. Nu ne-a atacat nimeni și nici n-ar fi urmat s-o facă. Astea sunt tezele propagandei".
Rușii care resping războiul și își permit aleg să fugă din țară. Deja foarte mulți s-au instalat în Turcia, dar și în Armenia ori în Georgia.
Joe Biden, președintele SUA: "Se pare că 200.000 de ruși au părăsit deja țara, e o adevarată fugă a creierelor".
Natasha s-a născut la Moscova, dar părinții ei nu concep s-o crească iî Rusia de azi.
Tanya, profesoară: "Rusia a devenit Răul prin excelență, iar mulți par să nu aibă nicio problema cu asta".
Egor, fizician rus: "Avionul cu care am venit noi era plin de oameni care, cum să zic... Sunt prea destepți ca să mai trăiască în Rusia. Oameni care ar fi putut aduce inovații în economie, în societate, în mediile intelectuale. Sfâșietor e că nu văd nicio rezolvare la orizont, nu știu cât de jos ne vom prăbuși".
Unii se tem să nu fie recrutați, alții nu-și mai găsesc locul într-o Rusie agresoare. Doi soți, până de curând jurnaliști la Moscova, își ascund identitatea ca să nu aibă de suferit rudele și prietenii de acasă.
Maria, care a părăsit Rusia împreună cu soțul ei, Kirill: "Mulți ruși sprijină regimul, ceea ce este insuportabil. Cred că sunt spălați pe creier. Dar nu suntem toți așa".
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, emmanuel macron, joe biden, vladimir putin,
Dată publicare:
27-03-2022 18:22